In de wereld van vandaag is Ćevapčići een onderwerp dat een centrale plaats inneemt in gesprekken en debatten in de samenleving. Of het nu gaat om de sociale, economische, politieke of culturele impact, Ćevapčići heeft de aandacht getrokken van mensen van alle leeftijden en lagen van de bevolking. De relevantie en het belang van Ćevapčići strekken zich wereldwijd uit, en de invloed ervan wordt gevoeld op verschillende gebieden van het dagelijks leven. In dit artikel zullen we de verschillende facetten en perspectieven rondom Ćevapčići onderzoeken, met als doel een diepgaand inzicht te krijgen in de reikwijdte ervan en de implicaties ervan voor het heden en de toekomst.
Ćevapi of (diminutief) ćevapčići is een vleesgerecht dat onder verschillende namen over de gehele Balkan bekend is. Het bestaat uit een soort worstjes gemaakt van gehakt. Het gerecht is populair in Bosnië en Herzegovina, Kroatië, Montenegro en Servië, waar zij verkrijgbaar zijn bij (fastfood)restaurants. Ook in Noord-Macedonië, Slovenië, Bulgarije, Kosovo, Albanië, Roemenië, Tsjechië, Slowakije en de aan Slovenië grenzende regio's van Italië is ćevapčići bekend.
Ćevapčići wordt meestal in porties van vijf tot tien verkocht in een lepinje of somun (pita), daar worden vaak uien, sla, ajvar of kajmak bij gedaan. In Bosnië en Herzegovina worden de gegrilde kebabsworstjes verkocht in zogenaamde ćevabdžinica's. In restaurants worden zij meestal geserveerd met friet of Đuveđ-rijst en ajvar.
Het gerecht heeft zijn oorsprong in de middeleeuwen, toen de Balkan deel uitmaakte van het Ottomaanse Rijk. Het is een regionale variant op köfte kebab, de Turkse kebab. In Roemenië is een verwant gerecht, mititei geheten.
Het woord komt van het Perzische woord kebab, dat tevens in het Turks gangbaar is. In het Turks is de kebabçı de man die kebab maakt. Via de Ottomanen is dit woord waarschijnlijk op de Balkan gekomen en vervormd naar ćevapčići.