1560-1569

In dit artikel zullen we de impact van 1560-1569 op verschillende gebieden van de hedendaagse samenleving onderzoeken. 1560-1569 is al tientallen jaren het onderwerp van studie en controverse, en de invloed ervan reikt van de populaire cultuur tot de wereldpolitiek. Door de analyse van 1560-1569 zullen we beter kunnen begrijpen hoe het de manier heeft gevormd waarop we leven, denken en omgaan met de wereld om ons heen. Vanaf het begin tot aan de toekomstige projectie blijft 1560-1569 een onderwerp van debat en reflectie, en dit artikel heeft tot doel de verschillende perspectieven te onderzoeken die rond dit fenomeen bestaan.

De jaren 1560-1569 (van de christelijke jaartelling) zijn een decennium in de 16e eeuw.

Belangrijke gebeurtenissen

Catherina de' Medici
Margaretha van Parma
Hertog van Alva

Europa

Nederlanden

Amerika

  • Vanaf 1560 bevechten Engelse en Spaanse kapers elkaar in West-Indië en op de Atlantische Oceaan. De Engelse slavenhandel onder John Hawkins wordt door de Spaanse regering gezien als een dekmantel voor smokkel. Hawkins en Francis Drake doorbreken het Spaanse handelsmonopolie in Amerika met hun intensieve kaapvaart. Drake bezet in 1568 zelfs verschillende Spaanse kolonies langs de kust van Florida.
  • 1560 - Jean Nicot stuurt het in Amerika ontdekte geneeskrachtige wondermiddel tabak naar de koningin Catharina de' Medici om haar van haar hoofdpijn af te helpen.

Azië

  • Het Fort van Agra in de Indiase stad Agra wordt gebouwd in opdracht van de Mogolse keizer Akbar de Grote van 1565 tot 1571 om zichzelf en de nieuwe hoofdstad Agra te beschermen.

Wetenschap

Economie

Kunst en cultuur

Godsdienst

De Tweede Helvetische Geloofsbelijdenis (Latijn: Confessio Helvetica posterior) wordt in 1562 door de Zwitserse theoloog en reformator Heinrich Bullinger geschreven en in 1564 herzien. Het komt ter kennis van Frederik III van de Palts, die het in het Duits laat vertalen en publiceren. Begin 1566 wordt een poging gedaan om alle kerken van Zwitserland de Tweede Helvetische Belijdenis te laten ondertekenen als een gemeenschappelijke geloofsverklaring. De Bazelse geestelijkheid weigert echter de belijdenis te ondertekenen en verklare dat hoewel zij er geen fout in vinden, zij het liever bij hun eigen Bazelse belijdenis van 1534 willen houden. De Zwitserse belijdenis wordt wel overgenomen in Schotland (1566) en Hongarije (1567).

Zie de categorie 1560s van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.