19e dynastie van Egypte

In dit artikel zullen we het onderwerp 19e dynastie van Egypte en alle facetten eromheen grondig onderzoeken. Vanaf de oorsprong en evolutie tot de impact ervan op de hedendaagse samenleving, zullen we beginnen aan een informatieve reis die ons in staat zal stellen dit concept beter te begrijpen. Door middel van onderzoek, analyse en getuigenissen zullen we proberen licht te werpen op de meest relevante aspecten van 19e dynastie van Egypte, en een breed en compleet perspectief bieden. Op dezelfde manier zullen we de relevantie ervan in verschillende contexten en de invloed ervan op het dagelijks leven onderzoeken, waardoor de lezer een alomvattende en verrijkende visie krijgt. Dus bereid je voor om jezelf onder te dompelen in de wereld van 19e dynastie van Egypte en ontdek alles achter dit fascinerende onderwerp.

Dynastieën van de
Egyptische oudheid

Proto-dynastieke periode
————
Vroeg-dynastieke periode
1e · 2e · 3e dynastie
————
Oude Rijk
4e · 5e · 6e dynastie
————
Eerste tussenperiode
7e · 8e · 9e · 10e dynastie
————
Middenrijk
11e · 12e dynastie
————
Tweede tussenperiode
13e · 14e · 15e
16e · 17e dynastie
————
Nieuwe Rijk
18e · 19e · 20e dynastie
————
Derde tussenperiode
21e · 22e · 23e · 24e dynastie
————
Late periode
25e · 26e · 27e · 28e
29e · 30e · 31e dynastie
————
Ptolemaeën

Portaal  Portaalicoon   Egyptologie

De 19e dynastie begon met de regering van generaal Horemheb, die zichzelf uitriep tot farao. Toen hij zonder erfgenaam stierf, nam generaal Ramses I de macht over. Deze farao wordt officieel gezien als de eerste farao van de 19e dynastie.

Zijn opvolger, Seti I, ondernam enkele militaire campagnes in Palestina, en deed veel moeite om alle herinnering aan Achnaton uit te wissen, door zijn naam van de monumenten te verwijderen. Zijn opvolger Ramses II bevocht de Hettieten in de Slag bij Kadesh. Dit gevecht eindigde in een wederzijds vredesverdrag, maar werd in de Egyptische tempels voorgesteld als een grote overwinning van de Egyptenaren. Ramses II bouwde meer dan welke andere farao dan ook, en verplaatste de hoofdstad naar Pi-Ramesse in de Nijldelta, de plaats van herkomst van de Ramessiden-familie. Ramses II werd opgevolgd door zijn 13e zoon Merenptah, die meerdere malen de binnenvallende Tehenoe bevocht. Ook de zogenaamde 'Zeevolken' - stammen uit het Mediterrane gebied, die Egypte tijdens zijn regering binnenvielen - werden bevochten. Na de dood van Merenptah volgde Seti II hem op, die korte tijd geüsurpeerd werd door Amenmesses. Vervolgens regeerde Siptah korte tijd, opgevolgd door de weduwe van Seti II, Tawosret. Na Tawosret kwam er een einde aan de 19e dynastie.

Chronologie

TawosretSiptahAmenmessesSeti IIMerenptahRamses IISeti IRamses I

Galerij

Zie de categorie 19e Dynastie van Egypte van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.