Aan/uit-regeling

In dit artikel verkennen we het fascinerende leven van Aan/uit-regeling, een personage dat een onuitwisbare stempel op de geschiedenis heeft gedrukt. Van een bescheiden begin tot zijn opkomst tot roem, Aan/uit-regeling heeft de aandacht getrokken van duizenden mensen over de hele wereld. Door middel van exclusieve interviews en archiefbeelden gaan we dieper in op de hoogtepunten van Aan/uit-regeling's leven, zijn impact op de samenleving en zijn blijvende nalatenschap. Ga met ons mee op deze reis door de tijd terwijl we de mysteries en prestaties van Aan/uit-regeling ontrafelen, een figuur die toekomstige generaties zal blijven inspireren en intrigeren.

Een aan/uit-regeling is een regelaar met een besturend element, de actuator, dat slechts twee standen kent zoals aan of uit en open of dicht.

De gemeten waarde wordt vergeleken met een gewenste waarde en als die hoger ligt wordt de uitgang geschakeld. Vaak is er een hysterese ingebouwd om te voorkomen dat de regeling voortdurend heen en weer staat te schakelen. Ook worden er mechanismes toegepast om het dynamisch gedrag van de regeling te verbeteren, een kamerthermostaat heeft bijvoorbeeld vaak een anticipatieregeling, waarbij deze bij een wat lagere temperatuur uitschakelt als de verwarming al lang aanstaat.

Een bekend voorbeeld van een aan/uit-regelaar is de thermostaat.

In de waterbeheersing wordt deze aan/uit-regeling veelvuldig toegepast als aan/afslagregeling.