Dit artikel gaat in op het onderwerp Adolf Remane, dat in de loop van de tijd door verschillende disciplines het voorwerp van interesse en studie is geweest. Adolf Remane heeft een aanzienlijke invloed uitgeoefend op verschillende aspecten van de samenleving, cultuur en geschiedenis en heeft zijn stempel gedrukt op het leven van mensen en de ontwikkeling van gemeenschappen. Door middel van een gedetailleerde analyse zullen de verschillende dimensies en perspectieven rondom Adolf Remane worden onderzocht, waardoor de lezer een alomvattende en verrijkende visie wordt geboden op dit onderwerp dat vandaag de dag zo relevant is. Door het verzamelen van onderzoek, getuigenissen en meningen van deskundigen is het doel bij te dragen aan de kennis en het begrip van Adolf Remane, waardoor de lezer de nodige hulpmiddelen krijgt om na te denken en zijn eigen oordeel over de kwestie te vormen.
Adolf Remane (Krotoschin, 10 augustus 1898 - Plön, 22 december 1976) was een Duits zoöloog.
Remane was van 1929 tot 1934 aangesteld als professor aan de Christian Albrechts Universiteit te Kiel. Van 1934 tot 1937 stapte hij over naar de Maarten Luther-Universiteit in Halle. In 1937 keerde hij terug naar Kiel, werd lid van de NSDAP en werd hij lid van de raad van bestuur van het Deutsche Zoologische Gesellschaft. Hij was op 27 juli 1942 in de Rijkskanselarij een van de ondertekenaars van een brief namens het bestuur van het Deutsche Zoologische Gesellschaft. In deze brief werden de nazi-maatregelen aangemoedigd die genomen werden tegen de "enorme scherpte van de strijd van de Joden tegen het Duitse volk".
Na de Tweede Wereldoorlog bleef hij hoogleraar aan de universiteit te Kiel waar hij voorzitter werd van het Zoologisches Institut en het Museum für Völkerkunde der Universität Kiel. In 1956 en 1957 was hij president van het Verband Biologie, Biowissenschaften und Biomedizin in Deutschland.
In 1963 werd hij corresponderend lid van het Paläontologische Gesellschaft.
Dit artikel of een eerdere versie ervan is een (gedeeltelijke) vertaling van het artikel Adolf Remane op de Duitstalige Wikipedia, dat onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen valt. Zie de bewerkingsgeschiedenis aldaar.