In het artikel van vandaag gaan we ons verdiepen in de fascinerende wereld van Adrianus. Vanaf het begin tot aan de impact ervan op de huidige samenleving is Adrianus het voorwerp geweest van studie en interesse in verschillende kennisgebieden. Door de geschiedenis heen heeft Adrianus een cruciale rol gespeeld in de evolutie en ontwikkeling van de mensheid, waarbij het culturele, economische en sociale aspecten heeft beïnvloed. In dit artikel zullen we verschillende facetten van Adrianus onderzoeken, waarbij we het belang en de relevantie ervan in de huidige context analyseren. Daarnaast zullen we onderzoeken hoe Adrianus op verschillende gebieden een voor en na heeft gemarkeerd, evenals de invloed ervan op het dagelijks leven van mensen. Ga met ons mee op deze ontdekkingsreis en leer over Adrianus.
Adrianus ( - Nicomedia, 4 maart 304) was een Romeins officier en is een christelijke martelaar.
Volgens de legende was Adrianus officier in het Romeinse leger van keizer Galerius. Hij moest 23 christenen vervolgen, maar werd door hun standvastigheid zelf bekeerd. Daarop werd Adrianus gemarteld. Zijn benen werden op een aambeeld met een ijzeren stang vermorzeld en zijn hand werd met een bijl afgehakt. Zijn echtgenote, de heilige Nathalia, ondersteunde hem tijdens de martelingen. In verhalen wordt beschreven dat hij na zijn dood verscheen aan zijn vrouw en haar schip beschermde tijdens een storm.
Zijn feestdag is in de Rooms-Katholieke Kerk op 4 maart (sterfdag) en 8 september (kerkwijding in Rome), zonder zijn echtgenote Nathalia. In de Oosters-orthodoxe Kerk valt zijn feestdag samen met zijn vrouw Nathalia op 8 september en zonder zijn echtgenote op 4 maart en 26 augustus. Adrianus is de patroonheilige van Lissabon en Geraardsbergen en van de boden, de bierbrouwers, slagers, smeden, gevangenisbewaarders en soldaten, en wordt aangeroepen tegen een plotselinge dood, onvruchtbaarheid en de pest.
Een parochiekerk werd naar hem genoemd in de gemeente Haacht in Vlaams Brabant. Ook de parochiekerk van het West-Vlaamse Handzame draagt de naam van deze heilige, net als de kerk in Adegem in Oost-Vlaanderen. Ook in de Sint-Bartholomeuskerk (Geraardsbergen) is een kapel naar hem vernoemd en zijn er relieken van hem terug te vinden in de Winterkapel, een mini-museum in de kerk opgedragen aan de Geraardsbergse patroonheiligen.