Agathias Scholastikos

In de wereld van vandaag is Agathias Scholastikos een onderwerp geworden dat van groot belang is voor een grote verscheidenheid aan mensen. Of we het nu over var1 hebben in de historische, sociale, technologische of wetenschappelijke context, de impact en betekenis ervan valt niet te ontkennen. De afgelopen decennia is de belangstelling voor Agathias Scholastikos exponentieel gegroeid, wat heeft geleid tot een grotere analyse en discussie over de implicaties en gevolgen ervan. Vanaf de oorsprong tot aan de toekomst is Agathias Scholastikos een onderwerp dat aanleiding geeft tot gepassioneerde debatten en tegenstrijdige meningen, waardoor de studie ervan essentieel is voor het begrijpen van de wereld om ons heen. In dit artikel zullen we verschillende perspectieven en benaderingen van Agathias Scholastikos verkennen, met als doel een brede en verrijkende kijk op dit belangrijke onderwerp te bieden.

Agathias
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Bijnaam Scholasticus, Σχολαστικός
Volledige naam Ἀγαθίας σχολαστικός
Ook bekend als Agathias Scholastikos
Geboren 536
Geboorteplaats Myrina in de Aeolis
Overleden 582
Overlijdensplaats Constantinopel[1]
Geboorteland Byzantijnse Rijk
Beroep jurist en schrijver
Werk
Genre epigram
Stroming Byzantijnse literatuur
Thema's alexandrijnse taal en thematiek, Justinianus
Bekende werken bloemlezing Anthologia Palatina, Historiën over Justinianus
Portaal  Portaalicoon   Literatuur
Romeinse Rijk

Agathias (Oudgrieks: Ἀγαθίας σχολαστικός) (536 - 582), bijgenaamd Scholasticus / Σχολαστικός (d.i. advocaat), was een Byzantijnse jurist en schrijver.

Hij werd geboren te Myrina in de Aeolis (d.i. het noordelijke deel van de westkust van Klein-Azië), studeerde rechtsgeleerdheid in Alexandrië en oefende een rechtspraktijk uit in Constantinopel tot aan zijn dood.

Het meest is hij bekend om zijn verzameling epigrammen, waarop de Anthologia Palatina in grote mate is gebaseerd. Buiten zijn voorwoord (Anth. Pal. IV, 3) bevat de Anthologia Palatina nog een honderdtal epigrammen van zijn hand, meestal elegant geschreven, maar vrij levenloze bewerkingen van alexandrijnse taal en thematiek.

Agathias schreef ook een historisch werk over de regering van keizer Justinianus, bedoeld als vervolg op Procopius. Het werk bestrijkt de jaren tussen 552 en 558, en is tegelijk romantisch en poëtisch van toon. Deze Historiën, gemodelleerd naar Thucydides, zijn de enige bron over de sluiting van de Platoonse Academie en de vlucht van de filosofen naar Perzië.

  1. Nouveau Dictionnaire des auteurs de tous les temps et de tous les pays; pagina('s): 22; volume: 1.