Alfentanil

Dit artikel gaat in op het onderwerp Alfentanil, dat opvalt vanwege zijn relevantie op verschillende gebieden van het dagelijks leven. Van zijn impact op de economie tot zijn invloed op de populaire cultuur, Alfentanil heeft de interesse en aandacht van een breed spectrum van individuen gewekt. Door de geschiedenis heen heeft Alfentanil een bepalende rol gespeeld in de configuratie van verschillende contexten en scenario's, waarbij patronen en trends zijn ontstaan ​​die hun stempel op de samenleving hebben gedrukt. Door middel van een diepgaande en gedetailleerde analyse zullen de vele facetten van Alfentanil worden onderzocht, waardoor het belang en de implicaties ervan in de wereld van vandaag worden ontrafeld.

Esculaap
Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.
Alfentanil
Chemische structuur
Alfentanil
Gebruik
Merknamen Rapifen (Janssen-Cilag)
Toediening injectie
Databanken
CAS-nummer 71195-58-9
ATC-code N01AH02
PubChem 51263
DrugBank DB00802
Chemische gegevens
Molecuulformule C21H32N6O3
IUPAC-naam N-- 4-(methoxymethyl)-4-piperidyl]-N-fenyl-propaanamide
Molmassa 416,52 g/mol
Portaal  Portaalicoon   Geneeskunde

Alfentanil is een synthetisch opioïde met een sterke analgetische werking. Het werkt snel (na één minuut) maar kort (10 à 20 minuten bij eenmalige toediening), sneller en korter dan het verwante fentanyl. Het wordt bijna uitsluitend gebruikt voor intubaties tijdens anesthesie en bij kortdurende operatieve ingrepen.

Alfentanil heeft over het algemeen minder cardiovasculaire bijwerkingen dan fentanyl of remifentanyl, maar de toediening van alfentanil kan ademdepressie veroorzaken. Observatie van de ademhaling tijdens en na de operatie is daarom nodig.

Alfentanil werd ontwikkeld door Janssen Pharmaceutica.[1] Het wordt verkocht onder de merknaam Rapifen door Janssen-Cilag, in ampullen van 2 of 10 milliliter voor injectie. De injectievloeistof bevat 0,5 milligram per milliliter alfentanil als hydrochloride. In de Verenigde Staten is de merknaam Alfenta.[2]