Alice Rels

Dit artikel behandelt het onderwerp Alice Rels vanuit verschillende perspectieven met als doel de relevantie en impact ervan vandaag te onderzoeken. Alice Rels heeft de aandacht van verschillende sectoren getrokken vanwege de impact ervan op de samenleving, de economie, de politiek en de cultuur. In de volgende paar regels zullen de oorsprong, evolutie, uitdagingen en kansen ervan, evenals de invloed ervan op sociale en technologische veranderingen, worden geanalyseerd. Daarnaast zullen verschillende studies en onderzoeken worden onderzocht die licht hebben geworpen op Alice Rels en de relatie ervan met andere verschijnselen. Kortom, dit artikel heeft tot doel een globale en geactualiseerde visie op Alice Rels te bieden, met als doel bij te dragen aan het debat en de reflectie over dit onderwerp dat vandaag de dag zo relevant is.

Alice Rels
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Geboren 1901
Overleden 16 januari 1990
Jaren actief 1941-1944
Groep Comète, Geheim Leger
Portaal  Portaalicoon   Tweede Wereldoorlog

Alice Rels (1901 - 16 januari 1990)[1] ook gekend als Alice Itterbeek (de naam van haar man) was een lid van het Belgisch verzet in de Tweede Wereldoorlog.

Biografie

In 1941 werden Rels, haar man Félicien en zoon Raymond lid van het verzet. Rels was betrokken bij de komeetlijn, een ontsnappingsroute waarlangs neergeschoten geallieerde piloten naar het neutrale Spanje werden gesmokkeld. Tevens was ze lid van dienst 22 van het Geheim Leger.

Rels werd in mei 1944 gearresteerd en veroordeeld tot 5 jaar dwangarbeid. Ze werd gedeporteerd naar het concentratiekamp van Ravensbrück. Toen het Sovjet-Unie sovjetleger naderde, werd ze naar het kamp van Oranienburg gestuurd en vervolgens gedwongen tot een dodenmars gedurende 15 dagen, à rato van 44 km per dag, tot de Sovjets haar bevrijdden.

In 2008 werd ter harer ere een gedenkplaat onthuld aan de Prekelindelaan in Sint-Lambrechts-Woluwe.[2][3]

Decoraties