Anarrhinum

In dit artikel willen we dieper ingaan op het onderwerp Anarrhinum, dat grote belangstelling heeft gewekt in meerdere sectoren van de samenleving. Anarrhinum heeft de afgelopen jaren aan relevantie gewonnen vanwege de aanzienlijke impact ervan op verschillende gebieden, van gezondheid tot technologie. Langs deze lijnen zullen we de meest relevante aspecten met betrekking tot Anarrhinum analyseren, waarbij we het belang ervan, de evolutie ervan in de loop van de tijd en de toekomstperspectieven die rond dit onderwerp worden voorzien, onderzoeken. Vanaf het begin tot aan de huidige relevantie heeft Anarrhinum bewezen een keerpunt te zijn dat op tal van gebieden een voor en na markeert en debatten, onderzoek en belangrijke veranderingen motiveert.

Anarrhinum
Madeliefbekje (Anarrhinum bellidifolium)
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade:Lamiiden
Orde:Lamiales
Familie:Plantaginaceae (Weegbreefamilie)
Geslacht
Anarrhinum
Desf. (1758)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Anarrhinum op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Anarrhinum is een geslacht van planten uit de weegbreefamilie (Plantaginaceae), verwant aan de leeuwenbekken (Antirrhinum). Het geslacht komt voornamelijk uit Zuid-Europa en is niet bekend van België en Nederland.

Naamgeving en etymologie

Kenmerken

Anarrhinum zijn tweejarige of overblijvende planten. De plant heeft een basaal bladrozet en verspreid staande stengelbladeren, dikwijls handvormig samengesteld, naar boven toe ongedeeld lancetvormig. De bloeiwijze is een langgerekte, onderbroken tros voorzien van schutblaadjes. De kelk heeft vijf gelijke lobben, bijna tot aan de basis gescheiden. De kroon is buis- tot klokvormig, met een drielobbige onderlip en een tweelobbige bovenlip, zonder gehemelte; de kroonbuis is open. Aan de achterzijde wordt de kroonbuis verlengd in een gebogen spoor. De vrucht is een halfbolvormige doosvrucht.

Taxonomie en fylogenie

Het geslacht Anarrhinum is verwant aan Antirrhinum (leeuwenbek).

Het telt ongeveer 30 soorten.

Geselecteerde soorten