In dit artikel gaan we in op het onderwerp André Aptroot, dat de afgelopen jaren aan grote relevantie heeft gewonnen vanwege de impact ervan op verschillende gebieden van de samenleving. Vanaf het begin tot aan de huidige implicaties heeft André Aptroot de aandacht getrokken van experts, wetenschappers en het grote publiek, waardoor debatten, reflecties en analyses vanuit verschillende perspectieven zijn voortgekomen. Langs deze lijnen zullen we de vele facetten van André Aptroot verkennen, van de invloed ervan op de politiek, de economie en de cultuur, tot het effect ervan op het dagelijks leven van mensen. Op deze manier zullen we ons verdiepen in een onderwerp van universeel belang dat ons uitnodigt tot reflectie en dialoog op zoek naar een beter begrip van André Aptroot en de impact ervan op de hedendaagse wereld.
André Aptroot (Heemskerk, 1961) is een Nederlands lichenoloog.
In 1993 promoveerde hij aan de Universiteit Utrecht op de taxonomie en fylogenie van pyrenocarpe korstmossen bij Robbert Gradstein.
Hij heeft zich gespecialiseerd in schimmels en korstmossen, waarover hij meerdere publicaties op zijn naam heeft staan. Hij heeft als onderzoeker gewerkt bij het Westerdijk Fungal Biodiversity Institute, aanvankelijk in Baarn en later in Utrecht.
Aptroot is werkzaam bij Nederlands ecologisch bureau Van der Goes en Groot. Hij is verbonden aan het Nederlands Soortenregister als specialist in korstmossen. Hij heeft een herbarium in Krommenie. In dit herbarium bevinden zich collecties korstmossen, die vooral in Brazilië zijn verzameld. Van 2008 tot 2018 was hij de collectiebeheerder van het Pinetum Blijdenstein.
Hij is erelid van de BLWG en van de British Lichen Society.
Hij heeft meer dan 1000 publicaties op zijn naam staan, waaronder 25 boeken, en heeft meer dan 1000 soorten nieuw voor de wetenschap beschreven. Een dozijn soorten en een paar genera zijn door anderen naar hem vernoemd.