Andronikos III Megas Komnenos

Tegenwoordig is Andronikos III Megas Komnenos een onderwerp dat grote relevantie heeft gekregen in de moderne samenleving. Het belang van Andronikos III Megas Komnenos komt tot uiting in verschillende gebieden van het dagelijks leven, van politiek tot technologie, inclusief cultuur en onderwijs. Andronikos III Megas Komnenos heeft de aandacht getrokken van zowel experts als leken, wat heeft geleid tot diepgaande discussies, onderzoek en analyses. In dit artikel zullen we de impact van Andronikos III Megas Komnenos en de implicaties ervan voor de toekomst onderzoeken, evenals de meningen en perspectieven van verschillende experts over dit onderwerp. Door middel van gedetailleerde analyse zullen we proberen de rol die var1 speelt in de huidige samenleving beter te begrijpen en hoe dit ons leven op korte en lange termijn kan beïnvloeden.

Andronikos III
±1310-1332
Andronikos III Megas Komnenos
Keizer van Trebizonde
Periode 1330-1332
Voorganger Alexios II
Opvolger Manuel II
Vader Alexios II Megas Komnenos
Moeder Djiadjak
Dynastie Komnenen

Andronikos III Megas Komnenos (Grieks: Ανδρόνικος Γ΄ Μέγας Κομνηνός) (±1310-1332) was van 1330 tot 1332 keizer van Trebizonde.

Leven

Andronikos was een zoon van keizer Alexios II Megas Komnenos en van Djiadjak, de dochter van Becha II Jaqeli, atabeg van Samtsche. Hij kwam bij de dood van zijn vader in 1330 aan de macht en vermoordde zijn broers Michaël en Georgios.[1] Daarmee begon een lange reeks verwoestende burgeroorlogen, waarin Trebizonde niet alleen zijn aanzien, maar ook grensgebieden en zijn economische kracht verloor. In 1332 werden de keizer en zijn minnares gestenigd. Hij werd opgevolgd door zijn onechte zoon Manuel II, die echter al na korte tijd werd vervangen door zijn oom, Andronikos' broer Basileios.[2]

Bronnen en voetnoten

  1. Thiele (1994) spreekt van Michaël en Andronikos.
  2. Thiele, Andreas (1994) Erzählende genealogische Stammtafeln zur europäischen Geschichte. Band III. Europäische Kaiser-, Königs- und Fürstenhäuser. Ergänzungsband. Geciteerd op www.manfred-hiebl.de/mittelalter-genealogie. Gearchiveerd op 4 maart 2016.