Anemoon-en-ruitroest

In het artikel van vandaag gaan we ons verdiepen in de fascinerende wereld van Anemoon-en-ruitroest. Dit onderwerp is door de geschiedenis heen onderwerp van belangstelling en debat geweest, waardoor grote nieuwsgierigheid werd gewekt en de aandacht werd getrokken van zowel experts als amateurs. Sinds de oprichting heeft Anemoon-en-ruitroest talloze vragen en theorieën opgeroepen die hebben bijgedragen aan het verrijken van onze kennis over dit onderwerp. In dit artikel zullen we de oorsprong ervan onderzoeken, de impact ervan op de samenleving, en de nieuwste onderzoeken en ontdekkingen die een mijlpaal hebben gemarkeerd in het begrip van Anemoon-en-ruitroest. Bereid je dus voor op een spannende reis en ontdek alles wat je moet weten over Anemoon-en-ruitroest.

Anemoon-en-ruitroest
op bosanemoon
Taxonomische indeling
Rijk:Fungi (Schimmels)
Stam:Basidiomycota
Klasse:Pucciniomycetes
Orde:Pucciniales
Familie:Tranzscheliaceae
Geslacht:Tranzschelia
Soort
Tranzschelia anemones
(Pers.) Nannf. (1939)
1,2 en 3-cellige teliosporen
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Schimmels

De anemoon-en-ruitroest (Tranzschelia anemones) is een schimmel behorend tot de Tranzscheliaceae. Deze autoecische, biotrofe parasiet vormt spermogonia en telia op het blad van anemoon (Anemone) en ruit (Thalictrum).

Beschrijving

De aangetaste planten zijn misvormd, bleker en bloeien meestal niet; de bladeren zijn smaller en verdikt. De conische spermogonia komen voor aan de onderkant van de bladeren en zijn zwart en onopvallend. Ze vormen geen peridium. De telia komen zowel onder- als bovenzijdig voor. De teliosporen zijn (1-) 2 (-3) cellig en meten 26-55 × 15-30 μm met een bruine sporenwand tussen 1,5 en 3 µm dik. De sporen zijn geornamenteerd met puntige wratten. Ze hebben in elke cel één kiempore.

Gelijkende soorten

  • Op ruit (Thalictrum) de enige roest die telia vormt.

Verspreiding

De anemoon-en-ruitroest komt voor in Europa en Noord-Amerika. In Nederland komt de schimmel vrij zeldzaam voor (vanaf 1835 ca. 20× gemeld), maar onvoldoende geïnventariseerd.

Foto's