Anna Folkema

In het artikel van vandaag gaan we ons verdiepen in de fascinerende wereld van Anna Folkema, waarbij we de verschillende facetten ervan, het belang ervan in de hedendaagse samenleving en de impact ervan op ons leven onderzoeken. We zullen leren over de geschiedenis, de toepassingen ervan en hoe het in de loop van de tijd is geëvolueerd. Anna Folkema is een onderwerp dat de interesse van veel mensen wekt, omdat de relevantie ervan verschillende gebieden bestrijkt, van wetenschap tot populaire cultuur. Met dit artikel hopen we een uitgebreid overzicht van Anna Folkema te bieden en onze lezers een dieper inzicht te geven in dit momenteel zeer belangrijke aspect.

Anna Folkema - twee Lutherse kerken en twee Synagogen in Amsterdam, 1724

Anna Folkema (verm. Dokkum, 22 mei 1695Amsterdam, 8 oktober 1768[1]) was een prentkunstenaar, miniatuurschilder, schilder en tekenaar. Zij was een dochter van Johannes Jacobsz. Folkema (ook: Folckama, †1735), goud- en zilversmid en graveur, en Brechtje Jacobs Faber (†Amsterdam, 1728). Anna Folkema had een zuster Fopje Folkema (†Amsterdam, 1752) en broer Jacob Folkema (†Amsterdam, 1767), met wie zij ook samenwerkte. Anna Folkema bleef ongehuwd.

Biografie

Anna Folkema werd geboren in Dokkum. Haar vader, afkomstig uit Makkum, en haar moeder, afkomstig uit Enkhuizen, waren daar op 23 maart 1684 getrouwd.[2] Rond 1708 verhuisde het gezin Folkema naar Amsterdam, waar het ging wonen aan de Westermarkt. Anna Folkema werd opgeleid door haar vader Johannes Jacobsz. Folkema.

Werken

Tot het werk van Anna Folkema behoren onder meer prenten van gebouwen en kerken in Amsterdam, tekeningen van kinderen, prenten van dwergen, een tekening van de schilder Johannes van Bronkhorst, portretten van de predikanten Johannes Boskoop, Pieter Schrijver, Martinus Snethlage en Jacobus Tyken. Van deze schilderijen maakte haar broer Jacob Folkema prenten. Ook een reeks portretten van leden van de Utrechtse familie Van Royen, van rond 1735, wordt aan Anna Folkema toegeschreven.

Werk van Anna Folkema bevindt zich onder meer in de collectie van het Rijksmuseum.