Arena Pantanal

Dit artikel gaat in op Arena Pantanal, een onderwerp dat de belangstelling heeft gewekt van talloze wetenschappers en specialisten op verschillende kennisgebieden. De relevantie van Arena Pantanal komt tot uiting in de impact ervan op de samenleving, cultuur, geschiedenis en menselijke ontwikkeling. In de loop van de tijd heeft Arena Pantanal aanleiding gegeven tot debatten, onderzoek en reflecties die het begrip van dit fenomeen hebben verrijkt. Vanuit verschillende perspectieven en benaderingen zijn de vele facetten van Arena Pantanal geanalyseerd, waarbij de complexiteit ervan en de invloed ervan op verschillende aspecten van het dagelijks leven aan het licht zijn gekomen. In die zin is dit artikel bedoeld om het fenomeen Arena Pantanal op een alomvattende en rigoureuze manier te onderzoeken en een brede en bijgewerkte visie op dit onderwerp te bieden.

Arena Pantanal
Arena Pantanal
Plaats Vlag van Brazilië Cuiabá, Brazilië
Capaciteit 42.968 toeschouwers
Bouwjaar mei 2010
Geopend oktober 2013
Kosten 519 miljoen real
Veldafmetingen 105 x 68 meter
Oppervlakte ± 300.000 m2
Website Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Sport
Brazilië

De Arena Pantanal is een multifunctioneel stadion in de Braziliaanse stad Cuiabá. Het stadion werd ontworpen door de Braziliaanse architect Aline Raiser in opdracht van de Braziliaanse minister van sport Aldo Rebelo. In mei 2010 werd begonnen met de bouw van het stadion, dat een capaciteit heeft van 42.968 toeschouwers. De totale oppervlakte van het stadion bedraagt ongeveer 300.000 vierkante meter. Het stadion vervangt de Verdão en werd gebruikt tijdens het wereldkampioenschap voetbal 2014.

De bouw van het stadion in de aanloop naar het mondiale voetbaltoernooi verliep niet vlekkeloos. Door stakingen werd enige tijd verloren in het arbeidsproces.[1] Op 8 mei 2014 overleed een arbeider toen hij bezig was met de installatie van een telecomnetwerk. Hij werd geëlektrocuteerd en was de achtste dode in het bouwproces van de stadions voor het kampioenschap.[2] Twee weken voor aanvang van de eerste wedstrijd in het stadion stuurde secretaris-generaal van de FIFA Jérôme Valcke via Twitter foto's de wereld in, waarop zichtbaar was dat gehele tribunes nog geen stoeltjes hadden. Over het bouwproces zei hij dat het een race tegen de klok zou worden en dat alle partijen mee moesten werken om het stadion tijdig afgerond te hebben.[3] Desondanks konden vier groepsduels worden afgewerkt in het stadion, met het duel tussen Nigeria en Bosnië en Herzegovina als best bezochte wedstrijd.

Interlands

Datum Wedstrijd Uitslag Competitie Toeschouwers
1. 13 juni 2014 Vlag van Chili ChiliAustralië Vlag van Australië 3 – 1 Wereldkampioenschap 2014 - Groepsfase (B) 40.275
2. 17 juni 2014 Vlag van Rusland RuslandZuid-Korea Vlag van Zuid-Korea 1 – 1 Wereldkampioenschap 2014 - Groepsfase (E) 37.603
3. 21 juni 2014 Vlag van Nigeria NigeriaBosnië en Herzegovina Vlag van Bosnië en Herzegovina 1 – 0 Wereldkampioenschap 2014 - Groepsfase (F) 40.499
4. 24 juni 2014 Vlag van Japan JapanColombia Vlag van Colombia 1 – 4 Wereldkampioenschap 2014 - Groepsfase (C) 40.340
  • (en) Informatie op FIFA.com
Zie de categorie Arena Pantanal van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.