In dit artikel zullen we de impact onderzoeken die Asindeling heeft gehad op verschillende aspecten van de samenleving. Sinds zijn opkomst heeft Asindeling grote belangstelling gewekt en meerdere debatten gegenereerd over de relevantie en gevolgen ervan. Door de jaren heen heeft Asindeling een fundamentele rol verworven op verschillende gebieden, waarbij het de cultuur, de economie, de politiek en het leven van mensen heeft beïnvloed. Door middel van een gedetailleerde analyse zullen we de verschillende facetten van Asindeling en de huidige invloed ervan onderzoeken, evenals de toekomstige projecties die met betrekking tot dit fenomeen worden voorgesteld.
Asindeling is de verdeling van aangedreven en niet-aangedreven assen van een railvoertuig zoals een locomotief of treinstel. Voor deze verdeling bestaan verschillende notaties.
De UIC-notatie geeft de verdeling van de aandrijving van een krachtvoertuig over de wielassen aan. Een combinatie van in een (draaistel)frame ondergebrachte aangedreven wielassen wordt aangegeven met een hoofdletter (A voor 1 aangedreven as, B voor 2 aangedreven assen etc.). Zijn deze assen afzonderlijk aangedreven, dan wordt de hoofdletter met een 'o' aangevuld. Niet-aangedreven wielassen (loopassen) worden aangegeven met een cijfer. Zijn de wielassen in een draaistel ondergebracht, dan wordt een apostrof toegevoegd. Met een + wordt aangeduid dat het krachtvoertuig uit meer dan 1 deel bestaat.
De Whyte-notatie voor stoomlocomotieven wordt voornamelijk in Angelsaksische landen gebruikt. Hierbij wordt in minimaal drie groepen het aantal aangedreven wielen en niet-aangedreven wielen vermeld, waarbij de middelste groep de aangedreven wielen bevat. Een NS 3700 (volgens UIC-notatie 2'C) wordt hierbij aangegeven als 4-6-0.
Bij de Zwitserse notatie wordt het aantal aangedreven assen en het totale aantal assen aangegeven. Zo is bijvoorbeeld de GTW 2/6 een treinstel met zes assen, waarvan er twee aangedreven worden; welke dat zijn kan uit de notatie niet afgeleid worden.