BIJ12

Dit artikel gaat in op een onderwerp dat momenteel grote belangstelling heeft gewekt vanwege de impact ervan op verschillende gebieden. BIJ12 heeft de nieuwsgierigheid gewekt van experts en mensen die geïnteresseerd zijn in het onderwerp, omdat de relevantie ervan niet onopgemerkt blijft. In het hele artikel zullen verschillende perspectieven en relevante onderzoeken worden geanalyseerd die hebben bijgedragen tot een dieper begrip van het belang van BIJ12. Op dezelfde manier zullen mogelijke oplossingen of aanbevelingen worden onderzocht om de implicaties die dit probleem met zich meebrengt aan te pakken. Op deze manier wordt gehoopt een alomvattende en verrijkende visie op BIJ12 te bieden, waardoor lezers de reikwijdte en potentiële impact ervan op de huidige samenleving kunnen begrijpen.

BIJ12 is een Nederlandse organisatie die een aantal taken voor de 12 samenwerkende provincies uitvoert. BIJ12 ondersteunt provincies bij de uitvoering van wettelijke taken en met kennis, informatie en data over het landelijk gebied en de fysieke leefomgeving, met als doel uniformiteit in informatievoorziening en een efficiënte uitvoering van provinciale regelingen.

Ontstaan

De organisatie is in 2013 ontstaan in verband met de overheveling van taken van de Rijksoverheid naar lagere overheden, met name provincies. De provincies besloten om de taakverzwaring die samenhangt met deze overheveling, gezamenlijk aan te pakken en een nieuwe organisatie op te richten. Onder de koepel van het reeds bestaande samenwerkingsorgaan, het Interprovinciaal Overleg, gericht op belangenbehartiging, kennisuitwisseling en innovatie, is een gezamenlijke uitvoeringsorganisatie ontstaan. BIJ12 maakt samen met het IPO-bureau onderdeel uit van de Vereniging het Interprovinciaal Overleg. Behalve om uitvoering gaat het bij BIJ12 ook om samenwerking en ondersteuning in de vorm van kennisontwikkeling en informatieoverdracht. Terreinen waarmee BIJ12 zich met name bezighoudt zijn:

  • subsidies voor natuur- en landschapsbeheer;
  • faunazaken en specifiek faunaschade;
  • grondwaterkwaliteit en schade als gevolg van grondwateronttrekking;
  • stikstof en Natura 2000 (tot mei 2019 Programma Aanpak Stikstof);
  • het beheer van applicaties en informatiesystemen;
  • subsidieregeling voor de opruiming van drugsafval.