Bakkersdam

In de wereld van vandaag is Bakkersdam een kwestie die op verschillende terreinen van de samenleving aan relevantie heeft gewonnen. Of het nu gaat om politiek, economie, technologie, gezondheid en cultuur, Bakkersdam is een belangrijk punt van discussie en debat geworden. De invloed ervan breidt zich internationaal uit, heeft een impact op de besluitvorming en veroorzaakt aanzienlijke veranderingen in veel aspecten van het dagelijks leven. In dit artikel zullen we de verschillende invalshoeken en perspectieven met betrekking tot Bakkersdam onderzoeken, waarbij we de impact en relevantie ervan in de wereld van vandaag analyseren.

Bakkersdam
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Bakkersdam (Zeeland)
Bakkersdam
Situering
Provincie Vlag Zeeland Zeeland
Gemeente Vlag Sluis Sluis
Coördinaten 51° 18′ NB, 3° 29′ OL
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Bakkersdam of Bakkerspolder is een buurtschap behorend tot de gemeente Sluis, in de Nederlandse provincie Zeeland. De in West-Zeeuws-Vlaanderen gelegen buurtschap bevindt zich ongeveer 2 km ten zuiden van Oostburg. Nabij Bakkersdam ligt natuurgebied De Plate.

Geschiedenis

De buurtschap is vernoemd naar de Bakkersdam die in 1788 in de, toen veel breder dan tegenwoordig zijnde, Passageule werd aangelegd om, samen met de Kapitaledam, de verzanding van deze waterloop tegen te gaan. Dit werd gedaan om militaire redenen, waartoe de dam ook door een geschutsbatterij beschermd werd.

De dam werd op zijn beurt vernoemd naar de Bakkerspolder die in 1650 werd drooggelegd en het zuidelijk deel vormt van de Dierkensteenpolder. De dam lag op de plaats waar de Sint Kruiskreek in de Passageule uitmondt.

Door de aanleg van de dam kon Oostburg niet meer per schip worden bereikt. De schepen konden niet verder komen dan Slepershaven, dat vlak ten noorden van Bakkersdam lag. Maar ook dit duurde niet lang, aangezien de vaargeul naar het westen toe steeds verder verzandde.