Balsemwormkruid

In dit artikel zullen we het onderwerp Balsemwormkruid nader onderzoeken, waarbij we de vele facetten ervan en de impact ervan op de moderne samenleving analyseren. Balsemwormkruid is een onderwerp dat de belangstelling heeft gewekt van academici, experts en het grote publiek, vanwege de relevantie ervan op verschillende gebieden van het dagelijks leven. Van de invloed ervan op de technologie tot de impact ervan op interpersoonlijke relaties: Balsemwormkruid is een onderwerp geworden dat nauwkeurig en zorgvuldig onderzoek verdient. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de oorsprong, evolutie en gevolgen van Balsemwormkruid, met als doel een alomvattende en bijgewerkte visie op dit fascinerende onderwerp te bieden.

Balsemwormkruid
Balsemwormkruid
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade:Campanuliden
Orde:Asterales
Familie:Asteraceae (Composietenfamilie)
Onderfamilie:Asteroideae
Geslachtengroep:Anthemideae
Geslacht:Tanacetum (Wormkruid)
Soort
Tanacetum balsamita
L. (1753)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Balsemwormkruid op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Balsemwormkruid (Tanacetum balsamita) is een vaste plant uit de composietenfamilie en wordt gebruikt als kruid.

De polvormende plant wordt 80–150 cm hoog en vormt wortelstokken (rizomen). Aan de vertakte en pluimvormig behaarde stengel zitten leerachtige, blauwgroene tot 20 cm lange bladeren. De bladrand is gezaagd en de onderkant van het blad is fijn behaard.

Balsemwormkruid bloeit aan het eind van de zomer met geelgroene, buisbloempjes in 4–8 mm grote hoofdjes die een schermachtige pluimvormige bloeiwijze vormen en sterk naar etherische olie ruiken.

De plant bevat veel verschillende etherische oliën, waaronder veel carvon en in mindere mate kamfer en thujon.

Geschiedenis

In de middeleeuwen werd het kruid gebruikt als wondbalsem en als middel om wormen te verdrijven. Vaak kreeg het kruid ook de naam vrouwenmunt. Die kreeg het omdat het de pijn tijdens de bevallingen verzachtte. Ook werd het gebruikt bij het bierbrouwen omwille van de aangename bittere smaak en de vermeende bewarende werking.

Gebruik

Balsemwormkruid houdt van goed gedraineerde grond en van volle of halfvolle zon, want zonder voldoende zon vormt het geen bloemen.

Plant