Bevrijdingsdefilé (Wageningen)

Het thema van Bevrijdingsdefilé (Wageningen) is er een dat in de loop van de tijd de aandacht van veel mensen heeft getrokken. Of het nu vanwege zijn relevantie in de geschiedenis, zijn impact op de huidige samenleving, of zijn belang op academisch gebied, Bevrijdingsdefilé (Wageningen) het voorwerp is geweest van studie, debat en reflectie. In dit artikel zullen we verschillende aspecten onderzoeken die verband houden met Bevrijdingsdefilé (Wageningen), van zijn oorsprong en evolutie tot zijn invloed op verschillende gebieden. Door middel van een diepgaande en gedetailleerde analyse zullen we proberen het belang en de rol die Bevrijdingsdefilé (Wageningen) speelt in de wereld van vandaag beter te begrijpen. Zonder twijfel is Bevrijdingsdefilé (Wageningen) een onderwerp dat bij veel mensen interesse en nieuwsgierigheid blijft wekken, en we hopen een compleet en verrijkend overzicht van dit fascinerende onderwerp te kunnen bieden.

Het bevrijdingsdefilé in 2011

Het Bevrijdingsdefilé in Wageningen is een jaarlijks defilé op 5 mei waarbij de capitulatiebespreking in Wageningen en de bevrijdingsdag worden herdacht.

Jaarlijks is er een wisselend thema met Nederlandse veteranen die na 1945 elders actief zijn geweest. Rond tweeduizend veteranen doen jaarlijks mee. Deze zijn onder andere actief geweest in de Tweede Wereldoorlog, Korea, Bosnië, Irak en Afghanistan. Ook zijn verschillende organisaties als UNICEF, War Child en Amnesty International actief.

Geschiedenis

Voorheen werd het in Wageningen ieder jaar onder de naam Veteranendefilé georganiseerd. Dit werd altijd bijgewoond door Prins Bernhard. Na zijn overlijden in 2004 werd besloten om voortaan op 29 juni, zijn verjaardag, de Nationale Veteranendag in Den Haag te vieren.

In 2006 werd besloten het defilé in Wageningen het Vrijheidsdefilé te noemen. Inmiddels is de opzet opnieuw veranderd. Met ingang van 2009 is de naam gewijzigd in Bevrijdingsdefilé, dat zich richt op de capitulatie in 1945, en waarbij de nadruk ligt op veteranen en verzetsmensen uit de Tweede Wereldoorlog.

Defensie overwoog de medewerking in Wageningen stop te zetten maar minister Hillen van Defensie heeft in 2011 toegezegd het defilé door te laten gaan ten minste tot 2013, waarna een evaluatie volgt.

Zie ook

Zie de categorie 5th of may parade van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.