Bharata natyam

Bharata natyam dans

De bharata natyam is een vorm van Indiase klassieke dans die van oorsprong uit het zuiden van India komt. De naam Bharata Natyam is afkomstig van BHAva (uitdrukking) + RAga (muziek) + TAla (ritme) + Natyam wat dans betekent in het Tamil. Bharata Natyam is meer dan 2000 jaar geleden ontstaan binnen de tempelmuren van Zuid-India. Beoefenaars en uitvoerders van deze danskunst waren de Devadasi's: dienaressen en toegewijden van god. Door de jaren heen heeft deze dansuiting zich ontwikkeld en is uitgegroeid tot een danskunst die nu vele podia siert. Kenmerkend zijn hoofd-, oog-, en nekbewegingen, ritmisch voetenwerk, handgebaren en verhalende expressie. De drie essentiële onderdelen binnen de Bharata Natyam:

Nritta Pure technische dans zonder betekenis
Natya Expressieve / Verhalende vorm van de dans
Nritya De combinatie van pure technische / abstracte dans en expressieve / verhalende dans

Het hindoeïsme en de Zuid-Indiase cultuur zijn onlosmakelijk verbonden en terug te vinden in de dansstijl en de inhoud van de dans. Altijd in contact staande met het spirituele en het aardse, blijft Bharata Natyam zelfs nu in de 21ste eeuw het middel dat deze twee werelden laat versmelten en de mensen met een boodschap en schoonheid weet te raken.

De Bharata natyam is een solistische dans, waarvoor lang geoefend moet worden om het onder de knie te krijgen. Het wordt vaak aan jonge meisjes geleerd, maar tegenwoordig ook aan jongens. Tijdens de Engelse overheersing was deze dans voor jongens verboden; in de Franse kolonies in het zuiden van het land was het wel toegestaan. Er worden vele mudra's gebruikt.

Voorstelling

Een typische voorstelling bevat bijvoorbeeld de volgende onderdelen:

Zie ook

Mediabestanden