Bilateraal verdrag

In de wereld van vandaag is Bilateraal verdrag een onderwerp geworden dat van groot belang is voor een breed spectrum van mensen. Het belang van Bilateraal verdrag heeft de barrières van leeftijd, geslacht en cultuur overstegen en heeft de aandacht getrokken van onderzoekers, professionals, enthousiastelingen en nieuwsgierigen. Sinds zijn opkomst heeft Bilateraal verdrag een aanzienlijke invloed gehad op verschillende aspecten van de samenleving, van de manier waarop we communiceren tot de manier waarop we onze dagelijkse activiteiten uitvoeren. In dit artikel zullen we de impact van Bilateraal verdrag op verschillende gebieden en de relevantie ervan in de hedendaagse wereld diepgaand onderzoeken.

Een bilateraal verdrag is in de staatskunde een verdrag tussen twee landen. Een trilateraal verdrag is een verdrag met drie landen, een multilateraal verdrag met de meeste landen en een plurilateraal verdrag een deel van die landen.

De belangrijkste rechtsbron van het volkenrecht is het verdrag.[1] Een verdrag is een overeenkomst tussen staten. Daarin worden wederzijds rechten en plichten vastgelegd. Verdragen zijn te onderscheiden naar het aantal daaraan deelnemende landen.

Een voorbeeld van een bilateraal verdrag is het in 1963 gesloten verdrag tussen Nederland en België betreffende verbinding tussen de Schelde en de Rijn.[2]