Dit artikel gaat dieper in op het onderwerp Boggle (spel), onderzoekt de verschillende facetten ervan en ontrafelt het belang ervan in de huidige context. Boggle (spel) is al lange tijd onderwerp van belangstelling en discussie vanwege de impact ervan op verschillende gebieden van het dagelijks leven. Door de jaren heen heeft Boggle (spel) aanleiding gegeven tot talloze reflecties en analyses, waarmee de relevantie en invloed ervan in de hedendaagse samenleving is aangetoond. Via dit artikel zullen we proberen licht te werpen op Boggle (spel), door een alomvattende en gedetailleerde visie te bieden die de lezer in staat stelt de reikwijdte en het belang ervan in de wereld van vandaag te begrijpen.
Boggle is een woordspel uitgegeven door Parker, waarbij het de bedoeling is zo veel mogelijk woorden te vinden in een bepaald rooster, binnen een bepaalde tijdslimiet. Het spel bestaat zowel als bordspel als in digitale versie, maar kan ook met letterkaartjes of Woordrummikub-stenen worden gespeeld waarbij dan voor elke ronde 16 kaartjes of stenen worden gepakt die ondersteboven willekeurig in een vierkant van 4 bij 4 worden gelegd en vervolgens worden omgedraaid.
Men schudt de letters, draait de zandloper om of activeert de ingebouwde timer(bij modernere versies), een keukenwekker of de timerfunctie van de telefoon(hiermee klokt men dan ca. 3 minuten) en probeert zo veel mogelijk woorden te vinden. Als men een woord heeft gevonden noteert men dit. Dit kan op papier, maar ook in je telefoon of tablet. Hierbij mag men horizontaal, verticaal en diagonaal van letter naar letter gaan. Het woord moet aan de volgende regels voldoen:
Als de tijd is verstreken, worden de punten geteld volgens de volgende regels:
Men kan ook spelen dat alleen de woorden die men als enige heeft gevonden mag tellen. Hierbij worden alle woorden die meerdere spelers hebben gevonden geschrapt.
Boggle kan ook op de computer worden gespeeld. Hierbij worden de letters automatisch geschud en moet men binnen een bepaalde tijd(aangegeven met een wegtikkende klok) zoveel mogelijk woorden maken met de gegeven letters. Hierbij wordt na het intypen van elk woord meteen gecontroleerd of het geldig is. Alleen geldige woorden worden door de computer geaccepteerd. Elk geldig woord levert punten op volgens bovenstaande regels. Zodra de tijd verstreken is, wordt de totaalscore getoond. Meestal wordt hierbij een highscorelijst bijgehouden.
Men kan na elke ronde bepalen of men stopt. Je kunt ook van tevoren een aantal te spelen rondes of een bepaalde speeltijd afspreken. De winnaar is degene die op het moment van stoppen de meeste punten heeft.
Van 1989 tot 1996 werd het woordspel in Nederland uitgezonden op televisie.