Bondsstad

In dit artikel duiken we in de fascinerende wereld van Bondsstad en onderzoeken we de oorsprong, impact en relevantie ervan in de huidige samenleving. Vanaf de eerste manifestaties tot aan de invloed ervan op verschillende gebieden heeft Bondsstad een onuitwisbare stempel gedrukt op de geschiedenis, waardoor de belangstelling is gewekt en gepassioneerde debatten zijn ontstaan. Door middel van een gedetailleerde en uitputtende analyse zullen we de vele facetten van Bondsstad bekijken, de evolutie ervan in de loop van de tijd onderzoeken en de rol ervan bij het vormgeven van de hedendaagse wereld. Ga met ons mee op deze reis van ontdekking en begrip, terwijl we de mysteries en wonderen van Bondsstad ontrafelen.

De bondsstad (Duits: Bundesstadt, Frans: La ville fédérale, Italiaans: Capitale federale) is de facto de hoofdstad van Zwitserland en dat is Bern. Officieel heeft Zwitserland geen hoofdstad, hetgeen een gevolg is van bepalingen in de grondwet van 1848. Zowel centralistische als radicaal federalistische krachten hebben de keuze van een hoofdstad tegengehouden.

De bondsstad geeft aan dat het de regering van de bond, de overheid van de bond en de wetgevende machten op bondsniveau heeft opgenomen binnen de stadsgrenzen.

Op 28 november 1848 waren er drie steden kandidaat om bondsstad van Zwitserland te worden, namelijk Zürich (economisch en politiek de machtigste stad), Luzern (centraal gelegen) en Bern (ook centraal en bovendien in de nabijheid van het Franstalige Romandië). Uiteindelijk is Bern als bondsstad gekozen, omdat Luzern onmogelijk beloond kon worden na de Sonderbund-oorlog en de macht van Zürich niet nog verder versterkt kon worden.

Duitsland

Ook Duitsland kent een "bondsstad": Bonn, de vroegere hoofdstad van de Bondsrepubliek Duitsland, draagt de titel Bundesstadt voor de naam sinds de regeringszetel in de jaren 90 verplaatst werd naar Berlijn.