Het onderwerp Bootvluchteling is van groot belang in de huidige samenleving. Of het nu komt door de impact ervan op het dagelijks leven van mensen, de relevantie ervan in de geschiedenis of de invloed ervan op de menselijke ontwikkeling, Bootvluchteling wekt de interesse en nieuwsgierigheid van velen. In dit artikel zullen we het onderwerp Bootvluchteling diepgaand onderzoeken, waarbij we de oorsprong ervan, de evolutie ervan in de loop van de tijd, de impact ervan op verschillende gebieden en de relevantie ervan vandaag de dag analyseren. Door een gedetailleerde en uitputtende aanpak hopen we een compleet en verrijkend overzicht van Bootvluchteling te bieden, waardoor onze lezers het belang en de impact ervan in de wereld van vandaag beter kunnen begrijpen.
Een bootvluchteling is iemand die om een politieke of economische reden zijn land ontvlucht over zee. De eerste bootvluchtelingen waren grote aantallen Vietnamezen, die na de aftocht van de Amerikanen na de Vietnamoorlog hun land verlieten in veelal niet-zeewaardige bootjes.
Er zijn veel vluchtelingen uit Afrika en het Midden-Oosten die de Middellandse Zee oversteken in de richting van Italië en Spanje. Zij verzamelen zich in Libië, om daar hun reis over de Middellandse Zee voort te zetten. De routes over land worden hier buiten beschouwing gelaten. De reis naar Griekenland over zee is korter dan naar Spanje of Italië.
Sinds 2013 is door de onzekere situatie in met name Egypte, met de revolutie in 2011 en de staatsgreep daarna in 2013, de opstand in Libië, de Malinese Burgeroorlog, de Syrische Burgeroorlog en het geweld van de ISIS het aantal bootvluchtelingen dat de Middellandse Zee naar Europa probeert over te steken enorm toegenomen.
De massale toestroom van vluchtelingen op Lampedusa, een Italiaans eiland dat zich relatief dicht onder de Libische kust bevindt, stelt de instanties daar voor grote opvangproblemen.