Braze-on

Vandaag betreden we de fascinerende wereld van Braze-on, een onderwerp dat de aandacht heeft getrokken van miljoenen mensen over de hele wereld. Vanaf het begin tot aan de impact ervan vandaag de dag is Braze-on het voorwerp geweest van studie, debat en bewondering. Met een erfenis die eeuwen overspant, heeft Braze-on een onuitwisbare stempel gedrukt op verschillende aspecten van de samenleving. In dit artikel zullen we de geschiedenis, het belang en de gevolgen van Braze-on onderzoeken, waardoor we een dieper inzicht krijgen in een onderwerp dat vandaag de dag nog steeds interesse en inspiratie genereert.

Framebouwer die onder andere een kabeloog op de liggende achtervork heeft bevestigd voor de bekabeling naar de achterderailleur.

In de jaren zestig werden bidonhouders, fietspompen, en rem- en derailleurkabels met allerlei klemmetjes vastgezet. Dit leidde tot lakbeschadiging en roestvorming. Onder de Engelstalige term braze-on worden diverse kleine onderdelen verstaan die blijvend aan het frame van een fiets zijn bevestigd tijdens de bouw. De gebruikelijke methode voor het vastzetten van deze onderdelen aan de framebuizen, is door middel van hardsolderen maar onder andere laswerk, popnagelen en verlijming wordt ook wel toegepast.

De braze-ons kunnen dienen voor de montage van onder meer remmen, bekabelingen en leidingen, buiscommandeurs, bidonhouders, een voorderailleur en fietspomp.

De klembanden (boven, 125 g.) worden vervangen door Braze-ons (onder, 45 g.)

Zie ook