Cacaofantasie

In de wereld van vandaag is Cacaofantasie een onderwerp van het allergrootste belang en belang geworden voor een breed scala aan mensen. Of het nu vanwege zijn impact op de samenleving, zijn relevantie op wetenschappelijk gebied of zijn invloed op de economische ontwikkeling is, Cacaofantasie is erin geslaagd de aandacht en het debat te trekken van experts, professionals en burgers over de hele wereld. Door de geschiedenis heen heeft Cacaofantasie een cruciale rol gespeeld in de evolutie van verschillende aspecten van het menselijk leven, en de studie en het begrip ervan zijn essentieel om de uitdagingen en kansen aan te pakken die zich vandaag de dag voordoen. In dit artikel zullen we de impact, het belang en de implicaties van Cacaofantasie diepgaand onderzoeken, de verschillende facetten ervan analyseren en een globaal beeld bieden van de relevantie ervan in de hedendaagse wereld.

Een koetjesreep, een voorbeeld van een cacaofantasieproduct

Cacaofantasie is een term voor producten die minder dan 35% cacao bevatten.

Chocolade bevat volgens de Nederlandse warenwet minimaal 35% droge cacaobestanddelen. Het is een beschermde naam met betrekking tot hagelslag, vlokken, repen en tabletten. Wanneer er te weinig cacao in die producten zit, wordt de term cacaofantasie gebruikt. Een uitzondering wordt gemaakt voor witte chocolade.

Een bekend voorbeeld van een cacaofantasieproduct is de Koetjesreep.

Ook in België hanteert men gelijkaardige regels. Hier moet chocolade minimaal 35% droge cacaobestanddelen bevatten, net als 14% vetvrije droge cacaobestanddelen en 18% cacaoboter. Tot 27 oktober 2018 legde de wetgever cacaoproducten die niet aan die regels voldoen de verplichting op om zichzelf "imitatiechocolade" of "cacaofantasie" te noemen. Vanaf 27 oktober 2018 kwam die verplichting echter te vervallen. Wel voorzag de Belgische wetgever een overgangsregeling tot en met 30 april 2019 en mochten zij uiteraard de benaming "chocolade" nog steeds niet dragen. De benaming "choco" zou geen enkel probleem meer mogen vormen.