Calamospondylus

In de wereld van vandaag is Calamospondylus een onderwerp geworden dat van groot belang en interessant is voor een breed scala aan mensen. Of het nu gaat om een ​​concept, een prominente figuur, een historische gebeurtenis of een actueel onderwerp, Calamospondylus is erin geslaagd de aandacht te trekken en debat te genereren op meerdere terreinen van de samenleving. De impact ervan was aanwezig op verschillende gebieden, van politiek en economie tot cultuur en entertainment. Omdat Calamospondylus hoog op de mondiale agenda blijft staan, is het van cruciaal belang om dieper in te gaan op de context, implicaties en relevantie ervan in de hedendaagse wereld. In dit artikel zullen we het fenomeen Calamospondylus en de verschillende implicaties ervan grondig onderzoeken, en een alomvattende en objectieve visie bieden op dit onderwerp dat vandaag de dag van groot belang is.

Calamospondylus
Status: Uitgestorven, als fossiel bekend
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Superorde:Dinosauria (Dinosauriërs)
Orde:Saurischia
Onderorde:Theropoda
Infraorde:Coelurosauria
Geslacht
Calamospondylus
Fox, 1866
Typesoort
Calamospondylus oweni
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Calamospondylus is een geslacht van vleesetende theropode dinosauriërs, behorend tot de groep van de Coelurosauria, dat tijdens het vroege Krijt leefde in het gebied van het huidige Engeland.

Naamgeving

De typesoort Calamospondylus oweni werd in 1866 benoemd door dominee William D. Fox in een anonieme publicatie. De geslachtsnaam is afgeleid van het Klassiek Griekse kalamos, "schrijfstift", spondylos, "wervel", een verwijzing naar de stiftvormige werveluitsteeksels. De soortaanduiding eert Richard Owen.

De naamgeving vond plaats in een anonieme publicatie en met een summiere beschrijving zodat wel gemeend wordt dat de naam een nomen nudum gebleven is. Een enorme taxonomische verwarring zou ontstaan doordat Richard Lydekker in 1889 andere fossielen door Fox gevonden Calamospondylus foxii zou noemen. In 1891 wijzigde hij deze naam tot Calamosaurus foxii maar gaf als motivering dat hij niet in de gaten had gehad dat de benoeming uit 1866 het holotype van Aristosuchus betrof. Dit zou impliceren dat Aristosuchus een jonger synoniem was van Calamospondylus. In feite echter verwees Fox in 1866 naar een derde stel botten zodat de namen alle drie geldig zijn. Pas in 2002 zou dit aangetoond worden door Darren Naish.

Vondsten en beschrijving

Het holotype van Calamospondylus is vermoedelijk in de jaren tachtig van de negentiende eeuw zoekgeraakt. Het heeft dus geen inventarisnummer. Uit de documentatie van Fox weten we dat het gaat om een sacrum met een lengte van 152 millimeter en resten van het darmbeen die gevonden zijn in het Barremien van Wight. Naish concludeerde dat wegens het ontbreken van informatie de soort in ieder geval een nomen dubium was.

Calamospondylus was een kleine roofsauriër van ongeveer twee meter lengte.

Fylogenie

Calamospondylus werd door Lydekker toegewezen aan de Coeluridae, maar daarbij had hij het in feite over Aristosuchus. Door het ontbreken van de resten is de fylogenie niet goed meer vast te stellen maar meestal wordt aangenomen dat de soort tot de Coelurosauria behoorde.