Cantus Arcticus

In dit artikel zullen we onderzoeken welke impact Cantus Arcticus heeft gehad op de moderne samenleving. Om de relevantie ervan te begrijpen, zullen we verschillende aspecten analyseren die variëren van de oorsprong tot de evolutie ervan in de tijd. Door de geschiedenis heen heeft Cantus Arcticus een cruciale rol gespeeld op verschillende gebieden, van cultuur tot technologie, en heeft het een aanzienlijke invloed gehad op de manier waarop mensen in de wereld van vandaag met elkaar omgaan en functioneren. Via een multidisciplinaire aanpak zullen we nauwkeurig onderzoeken hoe Cantus Arcticus zijn stempel heeft gedrukt op de samenleving en welke perspectieven zich daaromheen openen.

Cantus Arcticus
Componist Einojuhani Rautavaara
Soort compositie concert
Gecomponeerd voor tape en symfonieorkest
Opusnummer 61
Compositiedatum 1972
Première 18 oktober 1972
Opgedragen aan Uhro Kekkonen
Duur 18 minuten
Oeuvre Oeuvre van Einojuhani Rautavaara
Portaal  Portaalicoon   Klassieke muziek

Cantus Arcticus is een compositie van Einojuhani Rautavaara. Het is een bijzonder concerto. Als solist(en) treden niet andere muzikanten op maar vogels via tape. De zang van de vogels is opgenomen in Finland, rond de poolcirkel en de moerassen bij Liminka. Het werk is geschreven in opdracht van de Universiteit van Oulu, die het wilde gebruiken bij hun diploma-uitreikingen. Liminka ligt dan ook niet ver van Oulu.

Suo (Het moeras) opent met een duet voor dwarsfluiten tegen een achtergrond van gekwetter van diverse moerasvogels. De vogels klinken daarbij consonant, de voorgeschreven muziekinstrumenten af en toe dissonant. Melankolia (het tweede deel) is in een langzamer tempo en laat de strandleeuwerik horen. Joutsenet muuttavat (trekkende zwanen) bestaat uit een langgerekt crescendo met op de achtergrond de wilde zwaan. Aan het slot is er een langgerekt decrescendo alsof de zwanen je net gepasseerd zijn.

Het werd een van de meest gespeelde werken van Rautavaara. Collegacomponist Kalevi Aho vond de natuurlijke geluiden goed passen in de kunstmuziek, vooral in deel 1. Hij vond het een waardig opvolger van de Zwaan van Tuonela van Jean Sibelius.

De eerste uitvoering was weggelegd voor het Oulu Symfonie Orkest o.l.v. Stephen Portman.

Rautavaara schreef het werk voor