Catholica

In dit artikel zullen we Catholica behandelen, een onderwerp dat de aandacht en interesse heeft getrokken van mensen uit verschillende gebieden en profielen. Catholica is een veelbesproken onderwerp dat aanleiding heeft gegeven tot tegenstrijdige meningen, waardoor een breed spectrum aan analyses, discussies en reflecties is ontstaan. Sinds zijn oprichting is Catholica het voorwerp geweest van studie, onderzoek en speculatie, wat nieuwsgierigheid en bezorgdheid wekt bij degenen die de implicaties en gevolgen ervan proberen te begrijpen, verdiepen en begrijpen. Door de jaren heen is Catholica geëvolueerd en heeft het zichzelf gepositioneerd als een relevant onderwerp in verschillende contexten, waarbij sociale, politieke, economische, wetenschappelijke en culturele aspecten aan bod komen. In dit artikel zullen we verschillende perspectieven, benaderingen en debatten met betrekking tot Catholica onderzoeken, met als doel een alomvattende en verrijkende visie op dit opwindende onderwerp te bieden.

Catholica (met ondertitel Tijdschrift voor de gewone katholiek in Nederland en Vlaanderen) was een Nederlands-Vlaams rooms-katholiek tijdschrift, uitgegeven door het Internationaal Katholiek Informatiebureau en de Stichting Kerk en Geloof.

Het magazine verscheen maandelijks, met uitzondering van juli en augustus en gold als behoudend rooms-katholiek, met een breed spectrum aan thema's, naast theologie met name op het vlak van maatschappij, cultuur, kunst en politiek. Tot de medewerkers behoorden relatief veel jonge auteurs.

Bekende auteurs waren pastoor Harm Schilder, wijlen Pieter Huys en wijlen prof. dr. J.P.M. van der Ploeg O.P., de oprichter. Hoofdredacteuren in de latere jaren waren onder andere Erik van Goor en Erik Goris. Door hun toedoen kwam het blad in 2010 in opspraak omdat het een vehikel voor extreem rechts leek geworden.[1] Het laatste nummer verscheen in 2012.