Tegenwoordig is Chrismamis een onderwerp dat de aandacht trekt van miljoenen mensen over de hele wereld. Of het nu vanwege zijn historische relevantie, zijn impact op de huidige samenleving of zijn belang in het dagelijks leven is, Chrismamis is erin geslaagd een prominente plaats in te nemen op verschillende gebieden van het leven. Sinds zijn verschijning heeft Chrismamis de belangstelling gewekt van onderzoekers, experts en nieuwsgierigen, die tijd en moeite hebben besteed aan het begrijpen en analyseren van de implicaties ervan. In dit artikel zullen we Chrismamis en de betekenis ervan in de wereld van vandaag grondig onderzoeken en een globale en gedetailleerde visie bieden op dit onderwerp dat erin is geslaagd grenzen en culturen te overstijgen.
De chrismamis is de jaarlijkse Mis die in de ochtend of de vooravond van Witte Donderdag gevierd wordt en waarin het chrisma door de bisschop wordt gewijd. In dezelfde viering worden ook de catechumenenolie en de ziekenolie gezegend.
Soms vindt de chrismamis niet in de ochtend, maar in de middag plaats en soms wordt de chrismamis niet op Witte Donderdag, maar op een eerdere dag in de Goede Week gevierd. In de Nederlandse kerkprovincie gebeurt het meestal op de woensdag in de Goede Week in de kathedralen van de bisdommen,[noot 1][1][2] In Vlaanderen soms op de maandag van de Goede Week.
Bij een chrismamis zijn gewoonlijk de priesters uit het betreffende bisdom aanwezig. Voorafgaand aan de oliënzegening en de chrismawijding spreken zij, ten overstaan van de bisschop en de kerkgangers, opnieuw hun wijdingsbeloften uit.[noot 2][3]
Bron
Noten
Referenties