Cleomenes III van Sparta

Vandaag willen we het hebben over Cleomenes III van Sparta. Dit onderwerp is vandaag de dag uiterst relevant en genereert grote belangstelling op verschillende gebieden. Cleomenes III van Sparta heeft de aandacht getrokken van veel experts en mensen over de hele wereld, vanwege het belang ervan en de implicaties die het op verschillende gebieden heeft. In dit artikel zullen we Cleomenes III van Sparta diepgaand onderzoeken, de verschillende aspecten ervan analyseren en gedetailleerde informatie verstrekken, zodat onze lezers het belang en de impact ervan op de samenleving beter kunnen begrijpen. Zonder enige twijfel is Cleomenes III van Sparta een probleem dat we niet kunnen negeren, en het is van cruciaal belang om het vanuit verschillende perspectieven te benaderen om de reikwijdte ervan te begrijpen en weloverwogen beslissingen te nemen.

Cleomenes III
° ? - † 219 v.Chr.
Sparta, Kleomenes III. 235-221 v.Chr. Zilveren tetradrachme (16,83 g). 227-222 v.Chr. Hoofd van Kleomenes met diadeem links / ΛA(ΚΩΝΙΑ), standbeeld van Artemis Ortheia rechts, zwaaiend met speer in de rechterhand en boog in linkerhand.
Sparta, Kleomenes III. 235-221 v.Chr. Zilveren tetradrachme (16,83 g). 227-222 v.Chr. Hoofd van Kleomenes met diadeem links / ΛA(ΚΩΝΙΑ), standbeeld van Artemis Ortheia rechts, zwaaiend met speer in de rechterhand en boog in linkerhand.
Koning van Sparta (Agiaden)
Periode 235-219 v.Chr.
Voorganger Leonidas II
Opvolger Agesipolis III
Regent Cleomenes
Vader Leonidas II
Moeder (?)
Dynastie Agiaden
Bron: Parallelle Levens

Cleomenes III (Grieks: Κλεομένης), uit het huis der Agiaden was van 235 tot 219 v.Chr. koning van Sparta.

Hij was een zoon van Leonidas II, huwde met de weduwe van Agis IV en zette diens sociale hervormingen verder. Hij brak de weerstand van de eforen en slaagde erin het land te herverdelen, dat in handen was van een honderdtal grootgrondbezitters, en gaf het aan de burgers. Hij herstelde de oude wetgeving van Lycurgus en reorganiseerde het Spartaanse leger met Macedonische bewapening. Bij zijn poging om de gehele Peloponnesos opnieuw onder Spartaans bewind te brengen, kwam hij in aanvaring met de Achaeïsche Bond, waarvan de leider Aratus van Sicyon een beroep had gedaan op Antigonus III van Macedonië. In 222 v.Chr. moest Cleomenes III het onderspit delven bij Sellasia. Hij trok zich terug in Egypte, waar hij in 219 vrijwillig zijn leven beëindigde.