In het volgende artikel duiken we in de fascinerende wereld van Comitaat en verkennen we de vele facetten ervan. Vanaf zijn oorsprong en evolutie tot zijn impact op de hedendaagse samenleving is Comitaat door de jaren heen onderwerp van belangstelling en debat geweest. Door middel van een gedetailleerde analyse zullen we de belangrijkste kenmerken ervan, de mogelijke toepassingen en de implicaties ervan voor verschillende sectoren van de samenleving bespreken. Verder onderzoeken we de relevantie ervan in de huidige context en de toekomstperspectieven die het biedt. Maak je klaar om aan een reis vol ontdekkingen en innovatie te beginnen met Comitaat als hoofdrolspeler!
Comitaat, afgeleid van het Latijnse comes (graaf), is de tweede bestuurslaag van Hongarije en van Kroatië. Het is overgenomen van het Duitse Komitat, in gebruik tijdens de Dubbelmonarchie. Aan het hoofd van een comitaat stond een ispán of gespan. De moderne vertaling van het Hongaarse megye (mv. megyék) en het Kroatische županija (mv. županije) is provincie. Vroeger werd ook wel het woord gespanschap gebruikt.
Hongarije telt tegenwoordig negentien comitaten.
Hiernaast zijn er 23 steden die de rechten van een comitaat hebben (megyei jogú város), maar geen eigen comitaat zijn. De hoofdstad Boedapest behoort tot geen enkel comitaat.
Historische comitaten, die tot 1918 tot Hongarije behoorden, maar sindsdien in buurlanden liggen, zijn: