Common Criteria

Uiterlijk naar zijbalk verplaatsen verbergen

De Common Criteria for Information Technology Security Evaluation (ook wel Common Criteria of CC genoemd) is een internationale norm (ISO / IEC 15408) voor computerbeveiligingscertificering. De huidige versie is 2022.

Common Criteria is een raamwerk waarin gebruikers van IT producten hun beveiligingsfunctionaliteit en zekerheidsvereisten (respectievelijk SFR's en SAR's) kunnen specificeren in Protection Profiles (PP's).

Producenten beschrijven dan de claims over de beveiligingskenmerken van hun product in een Security Target (ST). Een ST kan gebaseerd worden op een of meer PP' Common Criteria houdt een lijst bij van gecertificeerde producten, waaronder besturingssystemen, toegangscontrolesystemen, databases en sleutelbeheersystemen.

Kernbegrippen

Common Criteria-evaluaties worden uitgevoerd op computerbeveiligingsproducten. Een groot deel van de evaluaties betreft "embedded" producten zoals chipkaarten.

Het evaluatieproces beoordeelt ook de kwaliteitsborgingsprocessen om zo het niveau van vertrouwen vast te stellen:

De correctheid van cryptografische implementaties binnen de TOE valt buiten de reikwijdte van de CC, behalve dat vanaf bepaalde EALs ook beoordeeld wordt hoe goed de producent alle SFR's test. Nationale standaarden, zoals FIPS 140-2, geven meer gedetailleerde specificaties voor cryptografische modules.

Common Criteria evaluaties van producten met cryptografie beoordelen vaak wel de robuustheid van de cryptografische implementaties, bij voorbeeld de ongewenste lekkage van de sleutel.

Geschiedenis

De CC is ontstaan uit drie standaarden:

De CC is tot stand gekomen door deze reeds bestaande standaarden te verenigen, voornamelijk zodat bedrijven die computerproducten voor de overheidsmarkt verkopen (voornamelijk voor gebruik door defensie of inlichtingendiensten) deze alleen hoeven te laten evalueren op basis van één set standaarden. De CC is ontwikkeld door de regeringen van Canada, Frankrijk, Duitsland, Nederland, het VK en de VS.

Accreditatie van testlaboratoria

Alle testlaboratoria moeten voldoen aan ISO/IEC 17025 en de certificeringsinstanties zullen normaal gesproken worden toegelaten volgens ISO/IEC 17065.

De conformiteit met ISO/IEC 17025 wordt doorgaans bevestigd door een nationale goedkeuringsinstantie:

Regeling wederzijdse erkenning

Naast de Common Criteria-standaard is er ook een Common Criteria MRA (Mutual Recognition Arrangement) op sub-verdragsniveau, waarbij elke partij daarbij evaluaties tegen de Common Criteria-standaard erkent die door andere partijen zijn gedaan. Oorspronkelijk ondertekend in 1998 door Canada, Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Australië en Nieuw-Zeeland sloten zich aan bij 1999, gevolgd door Finland, Griekenland, Israël, Italië, Nederland, Noorwegen en Spanje in 2000. De regeling is sindsdien omgedoopt tot Common Criteria Recognition Arrangement (CCRA) en het aantal leden blijft zich uitbreiden. Binnen de CCRA worden alleen evaluaties t/m EAL 2 wederzijds erkend (inclusief de uitbreiding met een process om fouten te corrigeren). De Europese landen binnen de SOGIS-MRA erkennen doorgaans ook hogere EAL's voor bepaalde TOE categorieën.

Problemen

Vereisten

Common Criteria is erg algemeen; het geeft niet direct een lijst met productbeveiligingseisen of -functies voor specifieke (klassen van) producten.

Dit is deels opgelost door de creatie van PP's, maar ook door afgeleide schema's zoals SESIP.

Flexibiliteit

Een certificaat geldt voor een bepaalde versie van de TOE. Als de TOE gewijzigd wordt, bij voorbeeld door een beveiligings update, is het certificaat niet geldig voor de geupdate versie. Voor kleine veranderingen is er een (sneller) update proces: de producent maakt een overzicht van de veranderingen en hoe deze de gecertificeerde functies beinvloeden. De ITSEF beoordeelt deze en kan besluiten dat het certificaat ook voor de nieuwe versie kan gelden, ze testen alleen de veranderde functies, of ze besluiten dat de TOE helemaal opnieuw gecertificeerd moet worden.

Waarde van de certificering

Common Criteria-certificering kan de veiligheid niet garanderen, maar kan er wel voor zorgen dat beweringen over de beveiligingskenmerken van het gecertificeerde product onafhankelijk zijn geverifieerd. Met andere woorden, producten die zijn gecertificeerd op basis van een Common Criteria-standaard, vertonen een duidelijke bewijsketen dat het proces van specificatie, implementatie en evaluatie op een rigoureuze en gestandaardiseerde manier is uitgevoerd.

Verschillende Microsoft Windows-versies, waaronder Windows Server 2003 en Windows XP, zijn gecertificeerd. Dit is mogelijk omdat het proces van het verkrijgen van een Common Criteria-certificering een leverancier in staat stelt de certificering te beperken tot bepaalde beveiligingskenmerken en om bepaalde aannames te doen over de omgeving en de sterkte van de bedreigingen.

De gebruiker kan dit echter in het openbare ST nalezen en beoordelen of het relevant is voor zijn situatie. Sommige toezichhouders gaan zelfs zo ver dat ze een niet serieuze en/of misleidende ST niet certificeren willen.

In 2017 werd de ROCA kwetsbaarheid gevonden in een aantal Common Criteria-gecertificeerde smartcardproducten. De behandeling van deze kwetsbaarheid bracht verschillende tekortkomingen van het Common Criteria-certificeringsschema aan het licht:

Externe links