Compsophis

In dit artikel zullen we Compsophis en de impact ervan op verschillende aspecten van het dagelijks leven onderzoeken. Compsophis is een onderwerp dat de aandacht heeft getrokken van mensen van alle leeftijden en achtergronden, waardoor wijdverbreide belangstelling en debat in de huidige samenleving is ontstaan. Door de geschiedenis heen heeft Compsophis een cruciale rol gespeeld bij het definiëren van identiteiten, technologische ontwikkeling, interpersoonlijke relaties en andere fundamentele aspecten van de menselijke ervaring. Door middel van gedetailleerde analyse zullen we onderzoeken hoe Compsophis de manier waarop we denken, voelen en handelen in de wereld heeft gevormd en nog steeds vormgeeft. Daarnaast zullen we de toekomstige implicaties van Compsophis en de relevantie ervan in een steeds veranderende mondiale context onderzoeken.

Compsophis
Compsophis laphystius jaagt op een Guibemantis depressiceps
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Orde:Squamata (Schubreptielen)
Onderorde:Serpentes (Slangen)
Superfamilie:Elapoidea
Familie:Pseudoxyrhophiidae
Geslacht
Compsophis
Mocquard, 1894
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Compsophis op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Compsophis is een geslacht van slangen uit de familie Pseudoxyrhophiidae.

Naam en indeling

De wetenschappelijke naam van de groep werd voor het eerst voorgesteld door François Mocquard in 1894. Er zijn zeven soorten, inclusief de pas in 2005 beschreven soort Compsophis fatsibe.[1] Veel soorten werden tot 2007 aan het niet langer erkende geslacht Geodipsas toegekend, waardoor veel literatuur naar de verouderde namen verwijst.

Verspreiding en habitat

Er zijn zeven soorten die leven in Afrika en endemisch voorkomen op Madagaskar.[1] De habitat bestaat uit vochtige tropische en subtropische bossen, zowel in laaglanden als in bergstreken, en in draslanden.

Beschermingsstatus

Door de internationale natuurbeschermingsorganisatie IUCN is aan alle soorten een beschermingsstatus toegewezen. Drie soorten worden beschouwd als 'veilig' (Least Concern of LC), twee soorten als 'gevoelig' (Near Threatened of NT) en een soort als 'kwetsbaar' (Vulnerable of VU). De soort Compsophis vinckei ten slotte staat te boek als 'ernstig bedreigd' (Critically Endangered of CR).[2]

Soorten

Het geslacht omvat de volgende soorten, met de auteur en het verspreidingsgebied.

Naam Auteur Verspreidingsgebied Beschermingsstatus
Compsophis albiventris Mocquard, 1894 Madagaskar
Compsophis boulengeri (Peracca, 1892) Madagaskar
Compsophis fatsibe (Mercurio & Andreone, 2005) Noordelijk Madagaskar
Compsophis infralineatus (Günther, 1882) Madagaskar
Compsophis laphystius (Cadle, 1996) Madagaskar
Compsophis vinckei (Domergue, 1988) Madagaskar
Compsophis zeny (Cadle, 1996) Madagaskar

Bronvermelding