Conceptualisme

Binnen het raamwerk van Conceptualisme vinden we een onderwerp dat vandaag de dag van groot belang en interessant is. Dit onderwerp heeft geleid tot debatten, discussies en reflecties op verschillende gebieden, van politiek tot wetenschap, inclusief cultuur en de samenleving in het algemeen. Het is een thema dat ons uitnodigt om na te denken over fundamentele aspecten van het leven, om onze overtuigingen in twijfel te trekken en om antwoorden te zoeken op vragen die ons door de geschiedenis heen hebben vergezeld. Via dit artikel zullen we proberen ons te verdiepen in Conceptualisme, de verschillende facetten ervan onderzoeken, de implicaties ervan analyseren en een kritische en analytische kijk bieden op een onderwerp dat ons allemaal aangaat.

Zie ook Conceptuele kunst voor de kunstvorm

Conceptualisme is een leerstelling in de filosofie die een positie inneemt tussen nominalisme en realisme en die zegt dat universalia uitsluitend in de geest bestaan en geen externe of substantiële werkelijkheid bezitten.

Volgens het conceptualisme zijn algemene begrippen (slechts) mentale constructies, voortgebracht door het menselijk intellect. Ze stellen ons in staat om te verwijzen naar de individuele dingen waaruit de werkelijkheid bestaat. Aan de universalia (= de algemene begrippen) zelf wordt geen zelfstandig bestaan toegekend.