Het onderwerp van Copromotor is er een dat al jaren wordt bestudeerd, besproken en geanalyseerd. Het belang van Copromotor komt tot uiting in verschillende aspecten van de samenleving, van de politiek tot de populaire cultuur. Nu de belangstelling voor Copromotor blijft groeien, is het van cruciaal belang om de impact ervan op ons leven te begrijpen. In dit artikel zullen we verschillende facetten van Copromotor en de relevantie ervan in de moderne wereld onderzoeken. Van zijn geschiedenis tot zijn toekomstige implicaties zullen we in detail onderzoeken hoe Copromotor onze omgeving heeft gevormd en nog steeds vormgeeft.
Een copromotor is iemand die bij een wetenschappelijke promotie fungeert als tweede begeleider, naast de eigenlijke promotor. Het gaat bij een copromotor om iemand die niet beschikt over het ius promovendi (het recht om de promovendus tot doctor te promoveren), omdat hij of zij zelf niet hoogleraar of hoofddocent is, of omdat hij of zij als hoogleraar langer dan vijf jaar met emeritaat is en om die reden het ius promovendi niet meer mag uitoefenen.
Vaak zijn copromotoren wetenschappelijk medewerkers (onderzoekers, docenten of hoofddocenten) van een universiteit met een bijzondere expertise op het vakgebied waarin de promovendus zijn proefschrift schrijft. Niet zelden is de copromotor dan ook degene die de feitelijke begeleiding van het promotie-onderzoek op zich neemt, terwijl de promotor zorgt voor een meer formele begeleiding en de theoretische aspecten van het onderzoek in de gaten houdt. In zo’n geval is het in de regel ook de copromotor die na afloop van de promotie de laudatio (de felicitatierede) uitspreekt.