Tegenwoordig is Cornelis Gerrit Fagel een onderwerp dat op verschillende gebieden nog steeds interesse en discussie genereert. Jarenlang is Cornelis Gerrit Fagel het onderwerp geweest van onderzoek, discussies en reflecties onder experts en mensen die geïnteresseerd zijn in het onderwerp. Het belang ervan ligt in de invloed ervan op fundamentele aspecten van de samenleving, de cultuur en het dagelijks leven. In dit artikel duiken we in de wereld van Cornelis Gerrit Fagel om de verschillende facetten ervan te verkennen en de impact ervan vandaag de dag te begrijpen. Door middel van een diepgaande analyse zullen we proberen licht te werpen op de belangrijkste aspecten van Cornelis Gerrit Fagel en de relevantie ervan in de hedendaagse wereld.
Cornelis Gerrit Fagel (Leiden, 28 september 1663 - 's-Gravenhage, 21 juni 1746) was een Nederlands jurist.
Fagel was een lid van de familie Fagel en een zoon van Hendrik Fagel (1617-1690), griffier van de Staten-Generaal, en Margaretha Rosa (1629-1706). Hij trouwde in 1693 met Elisabeth Dierquens (1674-1745), dochter van de president van de Raad van Brabant, mr. Salomon Dierquens, uit welk huwelijk acht kinderen werden geboren, onder wie de griffier van de Staten-Generaal Hendrik Fagel (1706-1790).
Fagel studeerde rechten te Leiden en werd na zijn studie in 1686 aangesteld als raadsheer in het Hof van Brabant. In 1705 werd hij benoemd tot raadsheer in het Hof van Holland, Zeeland en West-Friesland hetgeen hij bleef tot aan zijn overlijden. Hij gold als een kundig jurist en een zeer goed rechter.
Fagel was daarnaast regent van het Sint-Nicolaasgasthuis te Den Haag, hoofdingeland van Delfland en enkele malen afgevaardigde van de Staten-Generaal naar de Hollandse Synode. Fagel woonde vanaf 1708 in een door hem gekocht huis aan het Westeinde welke straat in de 18e eeuw ook het "Slop van Fagel" werd genoemd; hij bezat daarnaast het buiten Noordervliet bij Voorburg.
In 1730 was Fagel betrokken bij de verhoren en veroordelingen van sodomieten in 's-Gravenhage, als direct gevolg van de Utrechtse sodomieprocessen[1].