Cosmea

Tegenwoordig is Cosmea nog steeds een onderwerp van grote relevantie en interesse in de samenleving. Met de vooruitgang van de technologie en de mondialisering is var1 een steeds vaker voorkomend onderwerp van discussie geworden op verschillende gebieden, van de politiek tot de populaire cultuur. De impact en reikwijdte ervan bestrijken een breed spectrum van aspecten van het dagelijks leven, waardoor het een onderwerp van voortdurende studie en reflectie is. In dit artikel zullen we verschillende perspectieven en benaderingen met betrekking tot Cosmea verkennen, met als doel de invloed ervan vandaag en de projectie ervan in de toekomst beter te begrijpen.

Cosmea
Roze cosmea
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade:Campanuliden
Orde:Asterales
Familie:Asteraceae
Onderfamilie:Asteroideae
Geslachtengroep:Coreopsideae
Geslacht:Cosmos
Soort
Cosmos bipinnatus
Cav. (1791)
Witte cosmea
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Cosmea op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De cosmea (Cosmos bipinnatus) is een eenjarige plant uit de composietenfamilie (Asteraceae), afkomstig uit Midden-Amerika. De plant is geschikt als snijbloem. De kleuren zijn overwegend rood, diep roze, vermiljoen en wit.

Van de cosmea zijn er meerdere cultivars. De cultivars kunnen 60–90 centimeter hoog worden. Ze bloeien van juli totdat de nachtvorst invalt. Ze verlangen een zonnige plaats en een goed drainerende grond. Om vroege bloeiers te hebben, kunnen ze al in februari in een broeikas gezaaid worden bij een temperatuur van circa 16°C, waarna ze in mei buiten uitgeplant kunnen worden.

De planten hebben zeer fijn, decoratief blad. Door regelmatig bloemen af te snijden voor in een boeket, blijven ze lang doorbloeien.

Andere cultivars zijn:

  • Cosmos bipinnatus 'Orange ruffels', die tot 1 meter hoog kan worden en vrij kleine, gegolfde oranje bloemen heeft.
  • Cosmos bipinnatus 'Sensation Gloria'
Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Cosmos bipinnatus op Wikimedia Commons.