Daniël (heilige)

In dit artikel zullen we de impact van Daniël (heilige) op de moderne samenleving onderzoeken. Sinds zijn opkomst heeft Daniël (heilige) een fundamentele rol gespeeld op verschillende gebieden, en heeft het de manier beïnvloed waarop we leven, werken en met elkaar omgaan. Door middel van een uitgebreide analyse zullen we onderzoeken hoe Daniël (heilige) in de loop van de tijd is geëvolueerd, evenals de relevantie ervan in de huidige context. Daarnaast zullen we ons verdiepen in de implicaties die Daniël (heilige) heeft op ons dagelijks leven, van de impact ervan op de economie tot de invloed ervan op cultuur en politiek. Dit artikel probeert een alomvattend beeld te geven van Daniël (heilige) en het belang ervan in de hedendaagse wereld.

Beeldje van de heilige Daniel in de kathedraal van Bangor

Daniel of Deiniol (overleden in 584) was een bisschop en heilige in Wales. Deiniol was de zoon van Dunod Fawr, zoon van koning Pabo Post Prydain. Oorspronkelijk heerste de familie over een gebied dat nu gelegen is in Noord-Engeland. Nadat zij deze gebieden verloren hadden, kregen zij van de koning van Powys het gebied van Cyngen ap Cadell.

Deiniol studeerde bij Cadoc en kreeg later van Maelgwn, koning van Gwynedd, een gebied om een klooster te stichten op de plaats waar thans de kathedraal van Bangor staat. Deiniol nam rond 545 samen met de David van Wales deel aan de synode van Brefi, waar de regels over de penitentie besproken werden.

Volgens de overlevering was hij de eerste bisschop van Bangor. Deiniol stichtte vermoedelijk tevens het klooster van Bangor-on-Dee (Bangor Iscoed or Is-y-coed), Flintshire. De kerk van Hawarden in Flintshire is gewijd aan Deiniol, evenals de kerk van Marchwiel, naast verschillende andere plaatsen in Itton (Monmouthshire) en Llangarran in Herefordshire.

Zijn feestdag is op 11 september.

Bronnen

  • Dit artikel of een eerdere versie ervan is een (gedeeltelijke) vertaling van het artikel Deiniol op de Engelstalige Wikipedia, dat onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen valt. Zie de bewerkingsgeschiedenis aldaar.
Werken van of over dit onderwerp zijn te vinden op de pagina Catholic Encyclopedia (1913)/Diocese of Bangor op de Engelstalige Wikisource.
Werken van of over dit onderwerp zijn te vinden op de pagina Dictionary of National Biography, 1885-1900, Volume 14 Daniel op de Engelstalige Wikisource.
Zie de categorie St Deiniol van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.