In de wereld van vandaag is Daphne (mythologie) het onderwerp geweest van toenemende belangstelling en debat op verschillende gebieden. De impact en invloed ervan strekken zich uit over verschillende velden en contexten, waardoor de nieuwsgierigheid en aandacht van een steeds diverser wordend publiek wordt gewekt. De relevantie ervan valt niet te ontkennen in de hedendaagse samenleving, en genereert reflecties, onderzoek en discussies op zoek naar het begrijpen van de betekenis en reikwijdte ervan. In die zin is dit artikel bedoeld om het onderwerp Daphne (mythologie) op een brede en gedetailleerde manier te behandelen, waarbij de vele facetten, implicaties en uitdagingen die het op verschillende gebieden met zich meebrengt, worden onderzocht. De impact van Daphne (mythologie) in verschillende contexten zal worden geanalyseerd, evenals de evolutie ervan in de loop van de tijd, waardoor een alomvattende visie wordt geboden die bijdraagt aan het verrijken van het begrip van dit onderwerp.
Daphne is een nimf uit de Griekse mythologie, dochter van een riviergod (volgens sommigen Ladon, volgens anderen Peneüs). Haar naam betekent "laurier" in het Grieks (δάφνη).
De mythe is vooral bekend in de versie van de Latijnse dichter Ovidius, uit de Metamorfosen (deel 1, pagina 452-567). Omdat de god Apollo de liefdesgod Cupido had beledigd, nam deze laatste wraak. Met een gouden pijl trof hij Apollo, die daardoor razend verliefd werd en Daphne begeerde zodra hij haar had gezien. Zij was echter getroffen door Cupido's loden pijl, en was daardoor afkerig geworden van alle mannen. Terwijl Daphne werd achternagezeten door Apollo smeekte ze om redding, en net op het ogenblik dat Apollo haar inhaalde, veranderde haar vader Peneüs haar in een laurier. (Een gedaanteverwisseling, metamorfose.) Sindsdien, verhaalt de mythe, is deze boom aan Apollo gewijd.