In dit artikel zullen Darius de Mediër en de impact ervan op de hedendaagse samenleving in detail worden geanalyseerd. Vanaf het begin tot aan de evolutie en relevantie ervan op verschillende gebieden heeft Darius de Mediër een fundamentele rol gespeeld in het leven van mensen. Via dit artikel zullen de vele facetten ervan worden onderzocht en zal de invloed ervan in verschillende contexten worden onderzocht, van persoonlijk tot mondiaal niveau. Er wordt onderzocht hoe Darius de Mediër de manier heeft gevormd waarop we omgaan, communiceren en de wereld om ons heen ervaren. Daarnaast zullen ook mogelijke toekomstscenario’s en hun betekenis voor de mensheid in het algemeen worden overwogen.
Darius de Mediër wordt in Daniël 6-11 in de Hebreeuwse Bijbel genoemd als koning tussen Belsassar en Cyrus de Grote. Er is geen bewijs voor zijn bestaan.[1] Zonder negeren van archeologisch materiaal kan geen koning worden gevoegd tussen de bevestigde personen Belsassar en Cyrus.[2]
Darius de Mediër zou 62 jaar oud zijn geweest bij de val van het Babylonische rijk (Daniël 6:1), dus in 539 v.Chr. Er wordt ook gezegd dat Darius de zoon was van Ahasveros (Daniël 9:1). Deze komt ook in Ester voor en wordt meestal geïdentificeerd met Xerxes I, die regeerde van 486 v.Chr. tot 465 v.Chr.
Darius de Mediër wordt voor het eerst vermeld direct na het verhaal over het "Feest van Belsassar" (Daniël 5). Hierin richtte Belsassar, koning van Babylonië, een groot feest aan. Tijdens dit feest verscheen er een hand die op de muur schreef: "Mene mene tekel ufarsin" (Hebreeuws voor "geteld, geteld, gewogen en verdeeld"). Daniël interpreteerde deze woorden zo dat Belsassar was gewogen en te licht bevonden. Zijn koninkrijk was verdeeld en gegeven aan de Meden en de Perzen. Het verhaal eindigde met de val van het Babylonische rijk, nog diezelfde nacht. Belsassar werd vermoord en Darius de Mediër nam zijn koninkrijk over.
In het daarop volgende verhaal over Daniël in de leeuwenkuil werd Darius de Mediër misleid door zijn hovelingen. Hij vaardigde een wet uit die ertoe leidde dat hij zijn vertrouweling Daniël in een kuil met leeuwen moest laten werpen.
Er is geen bewijs voor het bestaan van Darius de Mediër.[1] Het onderzoek van H. H. Rowley heeft doorslaggevend aangetoond dat Darius de Mediër niet kan worden geïdentificeerd met enige koning.[3] Vrijwel alle historici beschouwen hem als een literair fictief persoon, waarbij de Perzische koning wordt gecombineerd met Darius I en de woorden van Jeremia 51:11 waarin staat dat JHWH "de koning van Medië aangevuurd" om Babel te vernietigen.[4]
Toch zijn er, vooral in christenfundamentalistische kringen, diverse pogingen gedaan het boek Daniël met de gevestigde historische feiten te rijmen. Enkele identificaties:
Sommige christenfundamentalistische geloofsgemeenschappen, zoals Jehova's getuigen, erkennen dat er geen archeologisch bewijs is voor de historiciteit van Darius de Mediër, maar suggereren dat het gevonden archeologische materiaal is vervalst en de vermeldingen van Darius de Mediër zijn uitgewist.[11]