De Korpershoek

In dit artikel willen we het onderwerp De Korpershoek behandelen, dat door de geschiedenis heen het onderwerp is geweest van talloze studies, debatten en controverses. De Korpershoek heeft een aanzienlijke impact gehad op verschillende gebieden, van de politiek tot de economie en de samenleving in het algemeen. De relevantie van De Korpershoek is zodanig geweest dat het de belangstelling heeft gewekt van academici, experts en onderzoekers, die talloze pogingen hebben ondernomen om de invloed en reikwijdte ervan te begrijpen. Op deze pagina's zullen we de verschillende facetten van De Korpershoek verkennen, waarbij we de oorsprong, de evolutie ervan in de loop van de tijd en de impact ervan vandaag analyseren. We hopen dat dit artikel kan bijdragen aan het werpen van licht op een onderwerp dat zo complex en belangrijk is als De Korpershoek.

De Korpershoek
De Korpershoek
Basisgegevens
Plaats Schipluiden
Bouwjaar 1950 (1772)
Type grondzeiler
Kenmerken achtkante bovenkruier
Functie korenmolen
Bestemming  Voorheen het malen van graan
Restauraties  1991
Huidig gebruik  korenmolenBewerken op Wikidata
Monumentstatus rijksmonumentBewerken op Wikidata
Monumentnummer  33380
Externe link(s)
Molendatabase
De Hollandsche Molen
Portaal  Portaalicoon   Molens

De Korpershoek is een korenmolen iets ten westen van de Nederlandse plaats Schipluiden. Al in 1541 wordt melding gemaakt van een molen op deze plaats. De molen dankt zijn naam aan de karpers die op deze plek paaien en kuit schieten.

In 1625 werd een nieuwe molen op de plaats gebouwd, die tot 21 juli 1865 dienstdeed. Na blikseminslag op die dag werd de molen herbouwd. Op 2 februari 1945 ontstond opnieuw een grote brand, waarna besloten werd de Korpershoek te bouwen, met gebruikmaking van onderdelen uit de molen De Jonge Pieter uit Leimuiden. De eerste steen voor de herbouw werd gelegd op 13 mei 1950. Op 10 november 1951 werd de herbouw afgesloten en de molen weer in gebruik gesteld. In 1991 werd de molen gerestaureerd. Op een gedenksteen in de muur valt te lezen:

1772 - 1950
Brand velde de oude molen neer
Maar vrolijk draait de nieuwe weer
Eerst werkloos in Leimuiden
Maal ik nu voor Schipluiden

De tekst herinnert eraan dat de molen die er nu staat, in 1772 in Leimuiden is gebouwd en in 1950 naar Schipluiden is verplaatst.

Zie de categorie De Korpershoek van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.