De Vier Winden (Vragender)

In het artikel van vandaag gaan we ons verdiepen in de spannende wereld van De Vier Winden (Vragender). Of u nu een expert op dit gebied bent of gewoon nieuwsgierig bent naar meer informatie, dit artikel is voor iedereen. We zullen de verschillende aspecten en perspectieven verkennen die verband houden met De Vier Winden (Vragender), van de geschiedenis ervan tot de toepassing ervan vandaag de dag. We zullen de mogelijke voordelen, uitdagingen en controversiële gebieden ervan ontdekken, zodat u aan het einde van het lezen een vollediger en verrijkend begrip van De Vier Winden (Vragender) kunt krijgen. Mis deze kans niet om uw kennis over De Vier Winden (Vragender) uit te breiden!

De Vier Winden
De Vier Winden in avondlicht (2008)
De Vier Winden in avondlicht (2008)
Basisgegevens
Plaats Vragender
Bouwjaar 1958
Type stellingmolen
Kenmerken achtkante bovenkruier
Functie korenmolen
Bestemming  Het malen van graan op professionele basis
Huidig gebruik  korenmolenBewerken op Wikidata
Monumentstatus rijksmonumentBewerken op Wikidata
Monumentnummer  25825
Externe link(s)
Molendatabase
De Hollandsche Molen
Portaal  Portaalicoon   Molens

De Vier Winden is een korenmolen in Vragender in de provincie Gelderland.

Rond 1860 werd op de huidige locatie van de molen een grondzeiler gebouwd en die in 1958 in opdracht van molenaarsfamilie Gunnewick door de huidige stellingmolen werd vervangen. De molen werd opgebouwd door de bekende molenmaker J.D. Medendorp uit Zuidlaren. Hiervoor werden onderdelen van enkele gesloopte molens gebruikt. Opvallend is dat deze molen in tegenstelling tot de meeste achtkante stellingmolens een zeer forse vierkante onderbouw heeft. De molen is geheel ingericht op een professioneel maalbedrijf en werkt nog steeds als zodanig. Naar alle waarschijnlijkheid is De Vier Winden de laatste molen in Nederland die uit economische motieven gebouwd is.

De molen is uitgerust met drie koppel maalstenen (waarvan één op windkracht en twee op een elektromotor en heeft daarnaast de nodige apparatuur voor het verwerken van meelproducten. De roeden van het wiekenkruis hebben een lengte van 24 meter. De buitenroede heeft Van Busselstroomlijnneuzen met zeilen. De binnenroede is uitgerust met het systeem Ten Have in combinatie met Van Busselstroomlijnneuzen.