Tegenwoordig is Die hystorie vanden grooten Coninck Alexander een onderwerp op ieders lippen. Van de impact ervan op de samenleving tot de gevolgen ervan voor de wereldeconomie heeft Die hystorie vanden grooten Coninck Alexander de aandacht getrokken van zowel experts als burgers. Met eindeloze meningen en analyses, variërend van de meest technische tot de meest emotionele, lijdt het geen twijfel dat Die hystorie vanden grooten Coninck Alexander een punt van debat en reflectie is geworden voor de hedendaagse samenleving. In dit artikel zullen we de verschillende facetten van Die hystorie vanden grooten Coninck Alexander verkennen, waarbij we zowel de positieve als de negatieve aspecten ervan onderzoeken, met als doel een compleet en verrijkend overzicht van dit onderwerp te bieden.
Op 7 oktober 1477 verscheen in Gouda de eerste druk van Die hystorie vanden grooten Coninck Alexander bij de bekende drukker Gheraert Leeu. Het boek is bijzonder omdat het het eerste niet-religieuze boek is dat in Nederland werd gedrukt.[1] Bovendien is het boek in het Nederlands gedrukt en niet, zoals toen gebruikelijk, in het Latijn.
Die hystorie vanden grooten Coninck Alexander bevat de geschiedenis van Alexander de Grote, de legendarische veldheer die ook in de Middeleeuwen zeer tot de verbeelding sprak.
Dit boek stamt uit de eerste periode na de uitvinding van de boekdrukkunst en wordt daarom een wiegedruk of incunabel genoemd. Er zijn in de Nederlanden in die periode slechts ca. 2200 boeken gedrukt.
De Koninklijke Bibliotheek verwierf op 14 maart 2009 een exemplaar dat gedrukt werd door de Delftse drukker Christiaen Snellaert.