Nog nooit in de geschiedenis van de mensheid is er zoveel informatie over geweest Onderzoek naar digitale objectidentificatie in 2023: een uitgebreide gids zoals er nu is dankzij internet. Echter, deze toegang tot alles wat met Onderzoek naar digitale objectidentificatie in 2023: een uitgebreide gids is niet altijd gemakkelijk. Verzadiging, slechte bruikbaarheid en de moeilijkheid om onderscheid te maken tussen juiste en onjuiste informatie over Onderzoek naar digitale objectidentificatie in 2023: een uitgebreide gids zijn vaak moeilijk te overwinnen. Dat is wat ons motiveerde om een betrouwbare, veilige en effectieve site te maken.
Het was ons duidelijk dat om ons doel te bereiken, het niet voldoende was om over correcte en geverifieerde informatie te beschikken Onderzoek naar digitale objectidentificatie in 2023: een uitgebreide gids . Alles waarover we hadden verzameld Onderzoek naar digitale objectidentificatie in 2023: een uitgebreide gids moest ook op een duidelijke, leesbare manier worden gepresenteerd, in een structuur die de gebruikerservaring faciliteerde, met een schoon en efficiënt ontwerp, en die prioriteit gaf aan laadsnelheid. We hebben er alle vertrouwen in dat we dit hebben bereikt, hoewel we altijd bezig zijn om kleine verbeteringen aan te brengen. Als je hebt gevonden wat je nuttig vond Onderzoek naar digitale objectidentificatie in 2023: een uitgebreide gids en je hebt je op je gemak gevoeld, we zullen heel blij zijn als je terugkomt scientiaen.com wanneer je wilt en nodig hebt.
![]() | |
Acroniem | DOI |
---|---|
Organisatie | Internationale DOI Stichting |
Geïntroduceerd | 2000 |
Voorbeeld | 10.1000/182 |
Website | www |
A digitale objectidentificatie (DOI) Is persistente identificatie or handvat gebruikt om verschillende objecten uniek te identificeren, gestandaardiseerd door de International Organization for Standardization (ISO). DOI's zijn een implementatie van de Handgreepsysteem; ze passen ook binnen het URI-systeem (Uniforme bronidentificatie). Ze worden veel gebruikt om academische, professionele en overheidsinformatie te identificeren, zoals tijdschrift artikelen, onderzoeksrapporten, datasets en officiële publicaties. DOI's zijn ook gebruikt om andere soorten informatiebronnen te identificeren, zoals commerciële video's.
Een DOI heeft tot doel het doel, het informatieobject waarnaar de DOI verwijst, op te lossen. Dit wordt bereikt door de DOI aan te binden metadata over het object, zoals een URL waar het object zich bevindt. Dus door actiegericht te zijn en interoperabele, verschilt een DOI van ISBN-nummers or ISRC's die alleen identifiers zijn. Het DOI-systeem maakt gebruik van de index inhoudsmodel voor het weergeven van metadata.
De DOI voor een document blijft vast gedurende de levensduur van het document, terwijl de locatie en andere metadata kunnen veranderen. Verwijzen naar een online document via de DOI zou een stabielere link moeten bieden dan het rechtstreeks gebruiken van de URL. Maar als de URL verandert, moet de uitgever de metadata voor de DOI bijwerken om de link naar de URL te behouden. Het is de verantwoordelijkheid van de uitgever om de DOI-database bij te werken. Als ze dit niet doen, besluit de DOI tot a dode link, waardoor de DOI nutteloos blijft.
De ontwikkelaar en beheerder van het DOI-systeem is de International DOI Foundation (IDF), die het in 2000 introduceerde. Organisaties die voldoen aan de contractuele verplichtingen van het DOI-systeem en bereid zijn te betalen om lid te worden van het systeem, kunnen DOI's toewijzen. Het DOI-systeem wordt geïmplementeerd via een federatie van registratiebureaus die wordt gecoördineerd door de IDF. Eind april 2011 waren er meer dan 50 miljoen DOI-namen toegekend door zo'n 4,000 organisaties, en in april 2013 was dit aantal gegroeid tot 85 miljoen DOI-namen toegewezen door 9,500 organisaties.
Een DOI is een type Handle System-handgreep, die de vorm heeft van een tekenreeks verdeeld in twee delen, een voorvoegsel en een achtervoegsel, gescheiden door een schuine streep.
prefix/suffix
Het voorvoegsel identificeert de registrant van de identifier en het achtervoegsel wordt gekozen door de registrant en identificeert het specifieke object dat aan die DOI is gekoppeld. Meest legaal Unicode tekens zijn toegestaan in deze strings, die worden geïnterpreteerd in a hoofdlettergevoelig manier. Het voorvoegsel heeft meestal de vorm 10.NNNN
, Waar NNNN
is ten minste een getal van vier cijfers groter dan of gelijk aan 1000
, waarvan de limiet alleen afhangt van het totale aantal registranten. Het voorvoegsel kan verder worden onderverdeeld met punten, zoals 10.NNNN.N
.
Bijvoorbeeld in de DOI-naam 10.1000/182
, het voorvoegsel is 10.1000
en het achtervoegsel is 182
. Het "10"-gedeelte van het voorvoegsel onderscheidt de handle als onderdeel van de DOI-naamruimte, in tegenstelling tot een andere Handle System-naamruimte, en de karakters 1000
identificeer in het voorvoegsel de registrant; in dit geval is de registrant de International DOI Foundation zelf. 182
is het achtervoegsel, of item-ID, dat een enkel object identificeert (in dit geval de nieuwste versie van het DOI-handboek).
DOI-namen kunnen creatieve werken identificeren (zoals teksten, afbeeldingen, audio- of video-items en software) in zowel elektronische als fysieke vorm, optredens, en abstracte werken zoals licenties, partijen bij een transactie, etc.
De namen kunnen op verschillende detailniveaus verwijzen naar objecten: zo kunnen DOI-namen een tijdschrift, een afzonderlijk nummer van een tijdschrift, een individueel artikel in het tijdschrift of een enkele tabel in dat artikel identificeren. De keuze van het detailniveau wordt overgelaten aan de overdrager, maar in het DOI-systeem moet het worden gedeclareerd als onderdeel van de metadata die is gekoppeld aan een DOI-naam, met behulp van een data woordenboek gebaseerd op het index inhoudsmodel.
De officiële DOI-handboek stelt expliciet dat DOI's op schermen en in gedrukte vorm moeten worden weergegeven doi:10.1000/182
.
In tegenstelling tot de DOI-handboek, CrossRef, een groot DOI-registratiebureau, raadt aan een URL weer te geven (bijvoorbeeld https://doi.org/10.1000/182
) in plaats van het officieel gespecificeerde formaat (bijvoorbeeld doi:10.1000/182
) Deze URL is persistent (er is een contract dat de persistentie in het DOI.ORG-domein garandeert), dus het is een PURL – het verstrekken van de locatie van een HTTP-proxy server die webtoegang zal omleiden naar de juiste online locatie van het gekoppelde item.
De CrossRef-aanbeveling is voornamelijk gebaseerd op de veronderstelling dat de DOI wordt weergegeven zonder dat er een hyperlink naar de juiste URL is gemaakt. Het argument is dat het zonder de hyperlink niet zo eenvoudig is om de volledige URL te kopiëren en plakken om de pagina daadwerkelijk te openen. voor de DOI, dus de volledige URL moet worden weergegeven, zodat mensen die de pagina met de DOI bekijken de URL met de hand kunnen kopiëren en plakken in een nieuw venster/tabblad in hun browser om naar de juiste pagina te gaan voor het document dat de DOI vertegenwoordigt.
Omdat DOI een naamruimte is binnen de Handgreepsysteem, is het semantisch correct om het weer te geven als de URI info:doi/10.1000/182
.
De belangrijkste inhoud van het DOI-systeem omvat momenteel:
In het Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkelingpublicatiedienst OESO iLibrary, wordt elke tabel of grafiek in een OESO-publicatie weergegeven met een DOI-naam die leidt naar een Excel-bestand met gegevens die ten grondslag liggen aan de tabellen en grafieken. Verdere ontwikkeling van dergelijke diensten is gepland.
Andere registers omvatten CrossRef en meertalig Europees DOI-registratiebureau (mEDRA). Sinds 2015, RFC's kan worden verwezen als doi:10.17487/rfc...
.
De IDF ontwierp het DOI-systeem om een vorm van blijvende identificatie, waarin elke DOI-naam permanent en ondubbelzinnig het object identificeert waaraan het is gekoppeld (hoewel wanneer de uitgever van een tijdschrift verandert, soms alle DOI's worden gewijzigd, waarbij de oude DOI's niet meer werken). Het associeert ook metadata met objecten, waardoor het gebruikers relevante informatie over de objecten en hun relaties kan bieden. Als onderdeel van deze metadata zijn netwerkacties opgenomen waarmee DOI-namen kunnen worden herleid tot weblocaties waar de objecten die ze beschrijven, kunnen worden gevonden. Om zijn doelen te bereiken, combineert het DOI-systeem de Handgreepsysteem en index inhoudsmodel met een sociale infrastructuur.
Het Handle System zorgt ervoor dat de DOI-naam voor een object niet is gebaseerd op veranderlijke attributen van het object, zoals de fysieke locatie of eigendom, dat de attributen van het object zijn gecodeerd in de metadata in plaats van in de DOI-naam, en dat er geen twee objecten krijgen dezelfde DOI-naam toegewezen. Omdat DOI-namen korte tekenreeksen zijn, zijn ze leesbaar voor mensen, kunnen ze worden gekopieerd en geplakt als tekst en passen ze in de URI specificatie. Het DOI-naamomzettingsmechanisme werkt achter de schermen, zodat gebruikers ermee communiceren op dezelfde manier als met elke andere webservice; het is erop gebouwd open architecturen, bevat vertrouwen mechanismenen is ontworpen om betrouwbaar en flexibel te werken, zodat het kan worden aangepast aan veranderende eisen en nieuwe toepassingen van het DOI-systeem. DOI-naamomzetting kan worden gebruikt met Open url om uit meerdere locaties de meest geschikte locatie voor een bepaald object te selecteren, afhankelijk van de locatie van de gebruiker die het verzoek indient. Ondanks deze mogelijkheid heeft het DOI-systeem echter kritiek gekregen van bibliothecarissen omdat het gebruikers naar niet-gratis kopieën van documenten leidde, die zonder extra kosten beschikbaar zouden zijn geweest op alternatieve locaties.
De index inhoudsmodel zoals gebruikt binnen het DOI-systeem associeert metadata met objecten. Een kleine kern van gemeenschappelijke metadata wordt gedeeld door alle DOI-namen en kan optioneel worden uitgebreid met andere relevante gegevens, die openbaar of beperkt kunnen zijn. Registranten kunnen de metadata voor hun DOI-namen op elk moment bijwerken, bijvoorbeeld wanneer publicatie-informatie verandert of wanneer een object naar een andere URL wordt verplaatst.
De International DOI Foundation (IDF) houdt toezicht op de integratie van deze technologieën en de werking van het systeem via een technische en sociale infrastructuur. De sociale infrastructuur van een federatie van onafhankelijke registratiebureaus die DOI-diensten aanbieden, is gemodelleerd naar bestaande succesvolle gefedereerde implementaties van identifiers zoals GS1 en ISBN.
Een DOI-naam verschilt van veelgebruikte internetwijzers naar materiaal, zoals de Uniform Resource Locator (URL), in die zin dat het een object zelf identificeert als een eersteklas entiteit, in plaats van de specifieke plaats waar het object zich op een bepaald moment bevindt. Het implementeert de Uniforme bronidentificatie (Uniforme bronnaam) concept en voegt daar een datamodel en sociale infrastructuur aan toe.
Een DOI-naam verschilt ook van standaard identificatieregisters zoals de ISBN, ISRC, enz. Het doel van een identificatieregister is om een bepaalde verzameling identificatiecodes te beheren, terwijl het primaire doel van het DOI-systeem is om een verzameling identificatiecodes bruikbaar en interoperabel te maken, waarbij die verzameling identificatiecodes van vele andere gecontroleerde verzamelingen kan bevatten.
Het DOI-systeem biedt aanhoudende, semantisch interoperabel oplossing voor gerelateerde actuele gegevens en is het meest geschikt voor materiaal dat zal worden gebruikt in diensten buiten de directe controle van de uitgevende overdrager (bijv. openbare vermelding of het beheren van waardevolle inhoud). Het maakt gebruik van een beheerd register (het verstrekken van sociale en technische infrastructuur). Het gaat niet uit van een specifiek bedrijfsmodel voor het aanbieden van identifiers of diensten en maakt het mogelijk om andere bestaande diensten op gedefinieerde manieren hieraan te koppelen. Er zijn verschillende benaderingen voorgesteld om identifiers persistent te maken. De vergelijking van persistent identifier-benaderingen is moeilijk omdat ze niet allemaal hetzelfde doen. Onnauwkeurig verwijzen naar een reeks schema's als "identifiers" betekent niet dat ze gemakkelijk kunnen worden vergeleken. Andere "identificatiesystemen" kunnen mogelijk technologieën zijn met lage toegangsdrempels, die een eenvoudig te gebruiken labelmechanisme bieden waarmee iedereen een nieuwe instantie kan opzetten (voorbeelden zijn Aanhoudende Uniform Resource Locator (PURL), URL's, Wereldwijd unieke identificatiegegevens (GUID's), enz.), maar mist mogelijk een deel van de functionaliteit van een door het register gecontroleerd schema en zal gewoonlijk geen begeleidende metadata bevatten in een gecontroleerd schema. Het DOI-systeem kent deze aanpak niet en mag niet rechtstreeks worden vergeleken met dergelijke identificatieschema's. Er zijn verschillende applicaties ontwikkeld die gebruikmaken van dergelijke activerende technologieën met toegevoegde functies die voldoen aan enkele van de functies die het DOI-systeem biedt voor specifieke sectoren (bijv. ARK).
Een DOI-naam is niet afhankelijk van de locatie van het object en is op deze manier vergelijkbaar met een Uniforme bronnaam (URN) of PURL maar verschilt van een gewone URL. URL's worden vaak gebruikt als vervangende identifiers voor documenten op internet, hoewel hetzelfde document op twee verschillende locaties twee URL's heeft. Daarentegen identificeren persistente identifiers zoals DOI-namen objecten als eersteklas entiteiten: twee exemplaren van hetzelfde object zouden dezelfde DOI-naam hebben.
DOI-naamomzetting wordt geleverd via de Handgreepsysteem, Ontwikkeld door Corporation voor nationale onderzoeksinitiatieven, en is gratis beschikbaar voor elke gebruiker die een DOI-naam tegenkomt. Resolutie leidt de gebruiker om van een DOI-naam naar een of meer getypte gegevens: URL's die instanties van het object vertegenwoordigen, services zoals e-mail of een of meer items metadata. Voor het Handle-systeem is een DOI-naam een handle, waaraan dus een reeks waarden is toegewezen en die kan worden beschouwd als een record dat uit een groep velden bestaat. Elke handle-waarde moet een gegevenstype hebben dat is opgegeven in zijn <type>
veld, dat de syntaxis en semantiek van zijn gegevens definieert. Hoewel een DOI permanent en op unieke wijze het object identificeert waaraan het is toegewezen, is het mogelijk dat de DOI-resolutie niet persistent is vanwege technische en administratieve problemen.
Om een DOI-naam op te lossen, kan deze worden ingevoerd in een DOI-resolver, zoals doi.org.
Een andere benadering, die typen of vermijdt knippen en plakken in een resolver is om de DOI in een document op te nemen als een URL die de resolver gebruikt als een HTTP-proxy, zoals https://doi.org/
(Voorkeur) or http://dx.doi.org/
, die beide HTTPS ondersteunen. Bijvoorbeeld de DOI 10.1000/182
kan worden opgenomen in een referentie of hyperlink as https://doi.org/10.1000/182
. Deze aanpak stelt gebruikers in staat om op de DOI te klikken zoals normaal hyperlink. Zoals eerder vermeld, is dit inderdaad hoe CrossRef aanbeveelt dat DOI's altijd worden weergegeven (met de voorkeur aan HTTPS boven HTTP), zodat ze bruikbaar zijn als ze worden geknipt en geplakt in andere documenten, e-mails, enz.
Andere DOI-resolvers en HTTP-proxy's zijn de Handgreepsysteem en PANGEA. Begin 2016 is een nieuwe klasse van alternatieve DOI-resolvers gestart http://doai.io. Deze service is ongebruikelijk omdat het probeert een niet-betaalmuur (vaak auteur gearchiveerd) versie van een titel en leidt de gebruiker daarnaar door in plaats van de uitgevers versie. Sindsdien zijn er andere DOI-resolvers met open toegang gecreëerd, met name https://oadoi.org/ in oktober 2016 (later Onbetaald). Terwijl traditionele DOI-resolvers uitsluitend vertrouwen op het Handle System, raadplegen alternatieve DOI-resolvers eerst open access-bronnen zoals BASE (Academische zoekmachine van Bielefeld).
Een alternatief voor HTTP-proxy's is het gebruik van een van de vele add-ons en plug-ins voor browsers, waardoor de conversie van de DOI's naar URL's wordt vermeden, die afhankelijk zijn van domeinnamen en kunnen worden gewijzigd, terwijl de DOI nog steeds kan worden behandeld als een normale hyperlink. Een nadeel van deze aanpak voor uitgevers is dat de meeste gebruikers, althans op dit moment, de DOI's in een browser zullen tegenkomen, e-mail lezer, of andere software waarop een van deze plug-ins niet is geïnstalleerd.
De Internationale DOI Stichting (IDF), een non-profitorganisatie opgericht in 1998, is het bestuursorgaan van het DOI-systeem. Het beschermt alles intellectuele eigendomsrechten met betrekking tot het DOI-systeem, beheert gemeenschappelijke operationele kenmerken en ondersteunt de ontwikkeling en promotie van het DOI-systeem. De IDF zorgt ervoor dat eventuele verbeteringen aan het DOI-systeem (inclusief creatie, onderhoud, registratie, resolutie en beleidsvorming van DOI-namen) beschikbaar zijn voor elke DOI-registrant. Het voorkomt ook dat derden aanvullende licentievereisten opleggen naast die van de IDF aan gebruikers van het DOI-systeem.
De IDF wordt bestuurd door een bestuur gekozen door de leden van de Stichting, met een aangestelde Managing Agent die verantwoordelijk is voor de coördinatie en planning van haar activiteiten. Het lidmaatschap staat open voor alle organisaties die geïnteresseerd zijn in elektronisch publiceren en aanverwante technologieën. De IDF houdt jaarlijkse open bijeenkomsten over de onderwerpen van DOI en aanverwante kwesties.
Registratiebureaus, aangesteld door de IDF, verlenen diensten aan DOI-registranten: ze wijzen DOI-prefixen toe, registreren DOI-namen en bieden de nodige infrastructuur om registranten in staat te stellen metadata en staatsgegevens te declareren en te onderhouden. Van registratiebureaus wordt ook verwacht dat zij de wijdverspreide acceptatie van het DOI-systeem actief bevorderen, samenwerken met de IDF bij de ontwikkeling van het DOI-systeem als geheel en diensten verlenen namens hun specifieke gebruikersgemeenschap. Een lijst met huidige RA's wordt bijgehouden door de International DOI Foundation. De IDF wordt erkend als een van de gefedereerde registrars voor het Handle System door de DONA Foundation (waarvan de IDF bestuurslid is), en is verantwoordelijk voor het toewijzen van Handle System-prefixen onder het hoogste niveau 10
voorvoegsel.
Registratiebureaus brengen over het algemeen een vergoeding in rekening voor het toekennen van een nieuwe DOI-naam; een deel van deze vergoedingen wordt gebruikt om de IDF te ondersteunen. Het DOI-systeem in het algemeen, via de IDF, werkt op een niet voor winst kostendekkende basis.
Het DOI-systeem is een internationale standaard ontwikkeld door de International Organization for Standardization in zijn technische commissie voor identificatie en beschrijving, TC46/SC9. De internationale ontwerpnorm ISO/DIS 26324, Informatie en documentatie – Digital Object Identifier System voldeed aan de ISO-eisen voor goedkeuring. De relevante ISO-werkgroep diende later een bewerkte versie in bij ISO voor distributie als een FDIS-stemming (Final Draft International Standard), die werd goedgekeurd door 100% van de stemgerechtigden tijdens een stemming die op 15 november 2010 werd gesloten. De definitieve norm is op 23 april 2012 gepubliceerd.
DOI is een geregistreerde URI onder de info URI-schema gespecificeerd door IETF RFC 4452. info:doi/ is de infoURI-naamruimte van Digital Object Identifiers.
De DOI-syntaxis is een NISO standaard, voor het eerst gestandaardiseerd in 2000, ANSI/NISO Z39.84-2005 Syntax voor de Digital Object Identifier.
De beheerders van het DOI-systeem hebben er bewust geen DOI-namespace voor geregistreerd URN'swaarin staat dat:
URN-architectuur gaat uit van een DNS-gebaseerde Resolutie Discovery-service (RDS) om de service te vinden die geschikt is voor het gegeven URN-schema. Dergelijke wijdverspreide RDS-schema's bestaan momenteel echter niet.... DOI is niet geregistreerd als een URN-naamruimte, ondanks dat aan alle functionele vereisten wordt voldaan, aangezien URN-registratie geen voordeel lijkt te bieden aan het DOI-systeem. Het vereist een extra beheerlaag voor het definiëren van DOI als een URN-naamruimte (de string
urn:doi:10.1000/1
in plaats van de eenvoudigeredoi:10.1000/1
) en een extra stap van onnodige omleiding om toegang te krijgen tot de oplossingsservice, al bereikt via http-proxy of native resolutie. Als RDS-mechanismen die URN-specificaties ondersteunen algemeen beschikbaar komen, wordt DOI geregistreerd als een URN.- Internationale DOI-stichting, Factsheet: DOI-systeem- en internetidentificatiespecificaties
{{cite journal}}
: Cite-tijdschrift vereist |journal=
(hulp)
Ervan uitgaande dat de uitgevers hun werk doen om de databases te onderhouden, mogen deze gecentraliseerde referenties, in tegenstelling tot de huidige weblinks, nooit verouderd of kapot gaan
Alle DOI-voorvoegsels beginnen met "10" om de DOI te onderscheiden van andere implementaties van het Handle-systeem, gevolgd door een viercijferig nummer of een tekenreeks (het voorvoegsel kan indien nodig langer zijn).
Meer dan 18,000 DOI-naamvoorvoegsels binnen het DOI-systeem
De registrantcode kan indien gewenst voor administratief gemak verder worden onderverdeeld in subelementen. Elk subelement van de registrantcode wordt voorafgegaan door een punt.
{{cite journal}}
: Cite-tijdschrift vereist |journal=
(hulp)