Dom van Berlijn

In de wereld van vandaag is Dom van Berlijn een onderwerp van algemeen belang geworden. Met de vooruitgang van de technologie en de mondialisering heeft Dom van Berlijn steeds meer relevantie gekregen in verschillende gebieden van de samenleving. Of het nu op academisch, werk-, sociaal of cultureel gebied is, Dom van Berlijn is een onderwerp van voortdurend gesprek en debat geworden. Het belang van Dom van Berlijn heeft ertoe geleid dat er talloze studies en onderzoeken naar zijn uitgevoerd, met als doel de impact ervan beter te begrijpen en manieren te vinden om deze effectief aan te pakken. In dit artikel zullen we de betekenis en het belang van Dom van Berlijn in de huidige context onderzoeken, evenals de invloed ervan op ons dagelijks leven.

Berliner Dom
Berliner Dom
Berliner Dom
Plaats Berlijn
Coördinaten 52° 31′ NB, 13° 24′ OL
Gebouwd in 1894 - 1905
Architectuur
Architect(en) Julius Raschdorff
Detailkaart
Dom van Berlijn (Berlijn)
Dom van Berlijn
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Berliner Dom is een evangelische kerk en een van de belangrijkste kerken in Berlijn. De Berliner Dom is gelegen op het Museumsinsel, aan de Karl-Liebknecht-Straße.

De oorspronkelijke Dom, opgericht in de periode 1747-1750, bevatte de crypte van de Hohenzollern, een van de grootste familiegraven van Europa. Het huidige neobarokke gebouw van Julius Raschdorff werd tussen 1894 en 1905 gebouwd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de Berliner Dom zwaar beschadigd. De reconstructie begon in 1975 en in 1992 werd de nieuwe kerk geopend. Tijdens deze wederopbouw werd gekozen voor een simpelere opbouw en een lagere kerk. De Hohenzollernherdenkingskapel aan de noordzijde werd afgebroken.

In de kerk zijn sarcofagen te zien van Pruisische koningen. Mozaïeken verfraaien het interieur. In de koepel is de bergrede van Christus met de 8 zaligsprekingen afgebeeld.

Wereldberoemd is het Sauerorgel in de kerk, ook wel het hoofdorgel van de Berliner Dom. Dit zeer grote orgel heeft 4 klavieren en 113 registers, waaronder een drietal 32' pedaalregisters.

De Berliner Dom is 117 bij 73 meter groot, en is een creatie van architect Julius Carl Raschdorff.

Zie de categorie Berlin Cathedral van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.