Dompselaer

Tegenwoordig is Dompselaer een onderwerp op ieders lippen. Met de vooruitgang van de technologie en de mondialisering is var1 een constante zorg voor de moderne samenleving geworden. Of het nu op politiek, economisch, sociaal of milieugebied betreft, var1 heeft tot debat geleid en de belangstelling van zowel deskundigen als burgers gewekt. In dit artikel zullen we de verschillende facetten van Dompselaer onderzoeken en de impact ervan op ons leven analyseren. Vanaf de oorsprong tot de mogelijke oplossingen zullen we nadenken over hoe Dompselaer ons dagelijks leven beïnvloedt en wat we eraan kunnen doen.

Dompselaer
Tekening van Jan de Beijer
Tekening van Jan de Beijer
Locatie Overlangbroek
Algemeen
Kasteeltype versterkt woonhuis
Gebouwd in 1436
Gebouwd door Johan van Broekhuysen Dirksz
Gesloopt in rond 1800
Monumentale status niet vastgesteld
Bijzonderheden ridderhofstad
Kasteel Dompselaar rond 1731 tekening L.P. Serrurier naar Cornelis Pronk
Kasteel Dompselaar rond 1731
tekening L.P. Serrurier naar Cornelis Pronk

Dompselaer is een voormalig kasteel en ridderhofstad bij Overlangbroek, gemeente Wijk bij Duurstede, in de Nederlandse provincie Utrecht.

Het kasteel is waarschijnlijk in of kort na 1436 gebouwd en was een leen van de heren van Gaasbeek. In dat jaar werd het beleend aan Johan van Broekhuysen Dirksz, de schout van het dorp Langbroek, maar de akte vermeldt dan nog geen kasteel. Via een huwelijk kwam het kasteel in handen van de familie Van Dompselaer, waarmee het kasteel onder deze naam verderging.

In 1539 werd het kasteel Dompselaer erkend als ridderhofstad.

In 1796 werd Dompselaer gekocht door mr. Cornelis Jan van Nellesteijn (1759-1832). Hij had enkele jaren daarvoor ook al kasteel Broekhuizen gekocht. Kennelijk had hij weinig interesse in het kasteel Dompselaer zelf, want hij liet het afbreken.

Wouter Hendrik van Nellesteyn (1788-1864), de zoon van Van Nellesteyn kocht het landgoed in 1824 van zijn vader, maar verkocht het zuidelijke deel weer door aan W.H. de Beaufort.

Op 18e-eeuwse afbeeldingen staat kasteel Dompselaer weergegeven als een gebouw met drie beuken, waarvan het voorste waarschijnlijk het zogenaamde 'huisken' was dat op een 17e-eeuwse lijst van ridderhofsteden staat vermeld.