Dunlipharder

Tegenwoordig is Dunlipharder een onderwerp dat grote relevantie heeft gekregen in de samenleving. In de loop van de tijd is het een punt van discussie en debat geworden tussen experts en gewone burgers. De impact ervan is op verschillende gebieden voelbaar, van de politiek tot de populaire cultuur. Dunlipharder heeft de belangstelling van veel mensen gewekt vanwege de invloed ervan op ons leven en het vermogen om aanzienlijke veranderingen teweeg te brengen. In dit artikel zullen we verschillende aspecten onderzoeken die verband houden met Dunlipharder, waarbij we de implicaties ervan, de evolutie ervan in de loop van de tijd en het belang ervan vandaag onderzoeken.

Dunlipharder
IUCN-status: Gevoelig[1] (2022)
Dunlipharder
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Superklasse:Osteichthyes (Beenvisachtigen)
Klasse:Actinopterygii (Straalvinnigen)
Superorde:Acanthopterygii (Stekelvinnigen)
Orde:Mugiliformes[2]
Familie:Mugilidae (Harders)
Geslacht:Chelon
Soort
Chelon ramada
(Risso, 1827)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Dunlipharder op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vissen

De dunlipharder (Chelon ramada) is een vis die vooral voorkomt in zee en brak water. Af en toe wordt de soort in het zoete water van de Benelux aangetroffen.

De soort staat op de Rode Lijst van de IUCN als niet bedreigd, beoordelingsjaar 2008.

Kenmerken

De dunlipharder wordt 60 centimeter lang en kan 3 kilogram zwaar worden. De dunlipharder komt voor in de Noordzee, Westerschelde en de Middellandse Zee.

Leefwijze

De jonge harder leeft in scholen, oudere harders zijn solitair. De harder trekt 's winters zuidwaarts om als het warmer wordt, weer naar het noorden te trekken. De harder leeft van voedsel dat hij uit de bodem zeeft. De harder is een van de prooidieren van de aalscholver.