In dit artikel zullen we het onderwerp Ecolabel en de impact ervan op de hedendaagse samenleving onderzoeken. Jarenlang is Ecolabel het voorwerp van studie en interesse geweest vanwege zijn relevantie op verschillende gebieden, zowel op persoonlijk als professioneel niveau. Door de geschiedenis heen heeft Ecolabel een fundamentele rol gespeeld in de evolutie van de mensheid en heeft het individuen, gemeenschappen en culturen over de hele wereld beïnvloed. Vanaf het begin tot aan de huidige situatie heeft Ecolabel debatten, onderzoek en reflecties gegenereerd die hebben bijgedragen aan het vergroten van ons begrip van dit onderwerp. In die zin is het essentieel om het belang van var1 vandaag de dag kritisch te analyseren en hoe de aanwezigheid ervan de manier blijft bepalen waarop we in de huidige samenleving met elkaar omgaan en functioneren.
Een ecolabel is een keurmerk dat wordt toegekend aan producten of diensten die minder milieubelastend zijn dan kwalitatief vergelijkbare producten of diensten, op basis van een aantal vooraf bepaalde criteria. Men spreekt dan vaak over een "milieuvriendelijk" of "groen" product.
Een ecolabel wordt in de regel verleend door een onafhankelijke instelling of een overheidsinstantie. De producent die een ecolabel wenst te verkrijgen voor een naar zijn mening milieuvriendelijk product, kan een aanvraag richten aan deze instantie. Deze analyseert dan de milieu-impact van het product of de dienst "van wieg tot graf", dat wil zeggen gedurende de ganse levenscyclus van grondstof, productie, distributie, gebruik, tot en met de eventuele verwijdering.
Producten met een ecolabel zijn herkenbaar aan een speciaal logo op het product of de verpakking.
In diverse landen zijn er (nationale) ecolabelsystemen in gebruik, onder meer de volgende:
Ook diverse producenten kennen 'groene labels', 'eco labels' of 'milieu bewust labels' toe aan eigen producten in een poging de consument te overtuigen een bepaald product te kiezen. De laatste jaren groeit de steun voor een richtlijn voor keurmerken en labels.
De Europese Unie heeft in 1992 ook een ecolabel ingevoerd: het Europees ecolabel. Dit label is van toepassing op diverse diensten en producten binnen de Europese Unie. Dit moet de wildgroei aan labels en de criteria die hiermee gepaard gaan, ondervangen.